Пълнен артишок

вход през zajenata.bg
Пълнен артишок
admin
Добавена от: admin
15178
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

6 артишока
сокът от 1 лимон
6 главички кромид лук (за предпочитане от зелен лук)
4 скилидки чесън
връзка магданоз
6 стръкчета мента или джоджен
120 г галета
150 мл зехтин
пилешки бульон (може от кубче)
сол и черен пипер на вкус 

Грубата част на артишока се изрязва, като се оставя нежната му част.
С ножица се изрязват острите краища на листата и артишоците се слагат в подкиселена с лимоновия сок вода.
2 супени лъжици зехтин се загряват на умерен огън и се запържва нарязаният лук.
Прибавят се ситно нарязаните чесън, магданоз и мента или джоджен, а след това и галетата.
Посолява се, подправя се с черен пипер и се разбърква добре. Запържва се на слаб огън 2 минути.
Артишокът се отцежда, отварят се листата в средата и с малка лъжичка се издълбава сърцевината.
Вдлъбнатините се напълват плътно със запържената смес, листата се връщат обратно и артишоците се завързват с конец, за да не се разтварят и да не изтича плънката.
Останалият зехтин се загрява в дълбока тава, нареждат се артишоците с върха нагоре и се заливат с бульона, така че да ги покрие.
За да не изгорят върховете на артишоците, тавата се покрива с фолио.
Слага се в силна фурна за 40 минути.
Готовите артишоци се освобождават от конеца и се сервират като предястие или мезе. 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft