Пълнените чушки са едно от онези ястия, които почти всяка къща в България помни от миризмата и вкуса на детството. Сочно, ароматно и винаги засищащо, това ястие заема специално място на трапезата - независимо дали е семеен обяд, празнична вечеря или топло ястие, което ни връща към корените ни.
Въпреки че има много начини за приготвянето им, готвачите в ресторантите имат свой собствен трик, който ги прави неустоимо вкусни.
Опитайте рецептата за Пълнените чушки на главния готвач - ето продуктите:
Пълнените чушки на главния готвач
Продукти:
- 10 малки чушки
- 350 г кайма
- 100 г ориз
- 1 глава чесън
- 2 скилидки чесън
- 2 големи домата (единият нарязан за пълнежа, другият на кръгчета за капачките)
- 1 супена лъжица доматено пюре
- 1 чаена лъжичка смлян сладък червен пипер
- ½ чаена лъжичка лют пипер
- сол и черен пипер на вкус
- 2–3 супени лъжици олио
Приготвяне:
1. Приготвяне на пълнежа:
Загрейте олио на умерен огън и запържете ситно нарязани лук и чесън. Добавете каймата и запържете до златисто. Смесете ориза, ситно нарязаните домати, лъжица доматен концентрат, сладката и лютата чушка. Подправете със сол и черен пипер. Задушете всичко за кратко, за да се смесят вкусовете.
2. Пълнене на чушките:
Почистете чушките от семките и внимателно ги напълнете с плънката. Поставете по един кръг домат върху всяка чушка като капак - това е трик на опитни готвачи, който запазва чушките сочни и допълнително ароматни по време на готвене.
Снимка: Shutterstock
3. Варене на слаб огън
Подредете пълнените чушки изправени в тенджерата. Налейте достатъчно вода, за да ги покрие. Покрийте с капак и гответе на слаб огън за около 60 минути, като разклащате тигана от време на време, за да предотвратите залепването на плънката.
4. Последна стъпка за още по-добър вкус:
Към края на готвенето можете да добавите още малко доматен сос за по-пълен вкус.
Пълнените чушки на главния готвач
5. Сервиране:
Сервирайте пълнените чушки с картофено пюре, домашен хляб или лека сезонна салата.