Рецепта за хрупкав домашен хляб като от старата пекарна

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Тестени изделия
Рецепта за хрупкав домашен хляб като от старата пекарна
Рецепта за хрупкав домашен хляб като от старата пекарна
admin
Добавена от: admin
44062
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

500 гр. брашно
2 чаени лъжички сол
1 чаена лъжичка захар
1/2 чаена лъжичка суха мая
300 мл хладка вода
50 мл олио

Хрупкав, плътен на консистенция хляб, от който ще ви насити и едно парче, въпреки, че със сигурност ще си вземете поне две! 

Рецептата е лесна, а хлябът много напомня на онзи от селската пекарна. 

За приготвянето му ще имате нужда от съд, които дълго запазва топлината - например глинен или чугунен.

Хлябът се пече в предварително сгорещен съд, покрит с капак. Така влагата се задържа около тестото, което по-късно го прави неустоимо хрупкав. Имайте предвид, че ще трябва да го направите един ден предварително, тъй като трябва да престои 12 - 18 часа на стайна температура. Ето и как се приготвя:

Смесете в по-дълбока купа брашното, солта, захарта и сухата мая. Добавете топлата вода, смесена с олиото.

Разбъркайте всичко добре без да месите. Използвайте дървена лъжица или шпатула, за да съберете тестото на топка. Покрийте съда със стреч -олио и го оставете да престои в продължение на 12 - 18 часа на стайна температура. Тъй като сте използвали малко мая, тя ще втасва по-дълго.

хрупкав домашен хляб

След изтичането на необходимото време, тестото ще е образувало много малки мехурчета.

хрупкав домашен хляб 1

Тестото е доста меко, затова ще ви трябва повече брашно. Набрашнете добре чиста кърпа, а също и ръцете ви трябва да са набрашнени през цялото време. Изсипете тестото върху кърпата, след което с помощта й натиснете страните на тестото към центъра. С набрашнени ръце обърнете тестото и му придайте първоначалната форма. 

хрупкав домашен хляб 2

Изрежете парче хартия за печене и прехвърлете върху към нея тесто. Покрийте го с прозрачно фолио и го оставете да втасва около час.

хрупкав домашен хляб 3

След един час включете фурната на 230 ° C да се загрее. Сложете във фурната чугунен или глинен съд за печене. 

Извадете от фурната горещия съд (внимавайте да не се изгорите!!!), Вземете тестото заедно с хартията и го поставете в тавата (тигана). Покрийте с капак или фолио и пъхнете обратно във фурната. Печете хляба около 30-тина минути.

хрупкав домашен хляб 4

След 30 минути извадете съда с хляба, отхлупете капака и го пъхнете да се пече още 15-тина минути, колкото да хване приятно златиста коричка. След това извадете тавата от фурната и прехвърлете хляба върху решетка, за да се охлади напълно. 

хрупкав домашен хляб

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft