Ризото трикольор

вход през zajenata.bg
Ризото трикольор
admin
Добавена от: admin
3450
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

1 чаша (250 мл) ориз

1 глава лук

½ лимон

2 супени лъжици олио

200 мл вермут (може и сухо бяло вино)

1 кубче бульон

2 супени лъжици настърган пармезан

зехтин

За салцата:

450 мл доматен сок от консерва с цели домати

2 домата

1 чушка

1 супена лъжица люта чушка

зехтин

2 чесън

1 супена лъжица доматено пюре

1 супена лъжица захар

2 лъжица смлян червен пипер

сол, черен пипер

Зелен сос:

15-20 листа босилек

100 - 150 мл зехтин

2 супени лъжици пармезан

За това ястие задължително използвайте качествен зехтин.

Оризът се измива и отделя. В по-широка тенджерка се слага зехтинът и се пържи ситно нарязаният лук около 1-2 минути. Добавя се оризът и се запържва за 1-2 минути, като се внимава да не пожълтее. Пържи се на умерена температура.

Прибавя се малко вермут/вино и се разбърква добре. Добавя се и бульонът.

Когато виното почти се изпари и оризът малко набъбне, започнете да доливате вода на всеки пет минути. Когато оризът е наполовина сварен, добавете настърганата кора от половин лимон. В последните минути от готвенето добавете останалата част от лимоновата кора. По-голямата част от течността трябва да се изпари по време на готвенето, но не цялата, защото оризът ще попие и след като изключите котлона.

Когато е готово, смесете олиото и настъргания пармезан, посолете на вкус и внимателно смесете с ориза, за да не се разпаднат зърната. Оставете малко да престои. Ако оризът стане прекалено гъст, преди сервиране може да добавите малко прясно мляко.

Червен сос:

В дълбок тиган загрейте зехтина и запържете нарязаната чушка около 2-3 минути. Добавете нарязаните лук и люта чушка и запържете още минутка.

Добавете доматения сос от консерва, а ако доматите са цели, ги нарежете. Добавете захарта, солта, червения пипер, доматеното пюре и разбъркайте добре. Варете, докато течността се изпари. Трябва да получите фин гъст сос. Последните 3-4 минути от готвенето добавете нарязаните пресни домати.

Зелен сос:

Сложете в блендер зехтина, листата босилек и пармезана и смелете всичко фино. 

Поднесете ризотото с червения и зеления сос.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft