Сливата е удивително полезен плод и би било жалко да не се използва пълният ѝ потенциал.
В допълнение към сладка, конфитюри и сливова ракия, не забравяйте да ги ядете сурови или сушени през зимата.
Това е истинско чудо на природата.
Те могат да пречистят кръвта, да намалят високото кръвно налягане и високия холестерол.
Освен това, те са отличен помощник за пациенти, страдащи от ревматизъм, а също така помагат при чернодробни и бъбречни заболявания.
Снимка: pixabay
Ефекти върху здравето от пресните сливи
- Те поддържат имунитета
- Те подпомагат храносмилането, подпомагат чревната функция - леко естествено слабително
- Ускоряват метаболизма – чудесно за диета
- Нормализират нивата на кръвната захар – предотвратяват диабет
- Диуретичен ефект – дехидратират, помагат при инфекции на пикочните пътища
- Те подхранват костната тъкан
- Те поддържат здравината на костите, косата и ноктите
- Те подпомагат мозъчната функция
- Те подпомагат функцията на черния дроб, бъбреците и пикочните пътища
- Те прочистват тялото, детоксикират го
- Превенция на сърдечно-съдови заболявания, намаляване на високия холестерол
- Превенция на рака – те улавят свободните радикали от тялото
- Подходящи са за диабетици, хора с цьолиакия, бременни и кърмещи жени
Снимка: pixabay
Най-добрият естествен пречиствател на кръвта
Малко хора знаят, че сливите могат много ефективно да пречистват кръвта, да помагат за премахването на отлагания от артериите и кръвоносните съдове, да намаляват високото кръвно налягане и дори да разграждат лошия холестерол.
Освен това, сливите са много полезни и за храносмилателния тракт.
Това е отлично слабително средство, което нашите баби вече са познавали.
Винаги, когато са имали проблем с храносмилането, запек или чувство за „ситост“ след добър обяд, те винаги са посягали към сливи – пресни през лятото и сушени през есента и зимата.
Снимка: pixabay
Черният дроб и бъбреците ви ще ви благодарят.
В допълнение към пречистването на кръвта, сливите също така детоксикират черния дроб и бъбреците, помагайки на черния дроб да се регенерира бързо.
Следователно, те са полезни и за пациенти, страдащи от чернодробни заболявания.
Сушени сливи срещу ревматизъм
Сините сливи, особено сушените, са пълни с калций и хранителни вещества, които са полезни за ставите, костите и се борят с възпаленията.
Само шепа на ден е достатъчна, като те са особено препоръчителни за жени около 40-годишна възраст, които са изложени на риск от изтъняване на костите поради настъпването на менопаузата.
Снимка: pixabay
Суперхрана за мозъка
Витамините от група В в сливите имат благоприятен ефект върху нервната система и мозъчната функция .
Този витамин е много важен за нервната система, като помага на мозъчния метаболизъм и по този начин поддържа правилното мислене, учене и памет.
Ако ги изсушите, те имат повече желязо.
Сушенето увеличава съдържанието на антиоксиданти и желязо в плодовете.
Снимка: pixabay
Заслужава да се отбележат и антибактериалните ефекти на сините сливи, които се борят например със салмонелозата.
Въпреки това, за разлика от пресните сини сливи, сушените сини сливи съдържат по-голямо количество оксалова киселина, което може да причини проблеми.
Поради това те не трябва да се консумират от хора с бъбречни и жлъчни заболявания.
Снимка: pixabay
Така че, ако страдате от гореизброените проблеми, непременно посегнете към пресни сливи, те само ще са от полза за здравето на бъбреците!