Японската дюля е декоративен храст, произхождащ от Източна Азия, с атрактивни пролетни цветове.
Предпочита слънчеви или полусенчести места и плодородна, добре дренирана почва.
Японската дюля е декоративен храст, произхождащ от Източна Азия, известен с красивите си цветове, които се появяват в началото на пролетта, преди да се появят листата. Въпреки че не е взискателно растение, има няколко важни неща, на които трябва да се обърне внимание.
Японската дюля расте най-добре на слънчеви или полусенчести места.
Засаждане и грижи
Засаждането е най-добре да се извършва в началото на пролетта или есента. Изкопайте дупка два пъти по-голяма от корените на растението, след което добавете органична материя и тор към почвата .
Въпреки че понася добре суша, редовно поливане е необходимо през първата година след засаждането.
Подхранвайте растението три пъти годишно - през пролетта с тор, богат на азот, през лятото и есента със средства с повече калий и фосфор. След цъфтежа отрежете страничните клони до две до три пъпки и проредете твърде дебелите клони, за да оформите хубав храст.
В по-студените райони се препоръчва корените да се защитят със слой мулч преди зимата.
Размножаване и плодове
Японската дюля може да се размножава чрез семена, резници или калеми. Резниците се вземат в края на лятото или началото на есента, с дължина от 10 до 15 сантиметра.
Особено интересно е, че японската дюля дава плодове, подобни на малки златистожълти ябълки.
Въпреки че са годни за консумация, плодовете са много твърди, затова най-често се използват като добавка към сладка, компоти и ликьори - именно заради силния им аромат. Те узряват късно през есента и са богати на хранителна стойност, особено витамин С , пектин и органични киселини