Професор д-р Леон Данайла, известен румънски неврохирург, признат за експертния си опит и значителен принос в медицината, наскоро говори за десерт , който, за разлика от повечето сладкиши, има благоприятен ефект върху мозъка .
Според него тази храна не само не вреди на нервната система, но активно я защитава.
В интервю професорът подчерта, че тъмният шоколад , ако се консумира умерено, е единственият десерт с доказани ползи за здравето на мозъка. Благодарение на флавоноидите - мощни антиоксиданти - той стимулира мозъчното кръвообращение и намалява ефектите от оксидативния стрес , основната причина за преждевременно стареене на нервните клетки.
„Тъмният шоколад със съдържание на какао над 70%, ако се консумира ежедневно в количество от 20-30 грама, подпомага мозъчната дейност, без да натоварва организма с излишна захар “, обясни професорът.
Как влияе тъмният шоколад на мозъка?
Флавоноидите в какаото спомагат за подобряване на паметта, вниманието и настроението, благодарение на активни съединения като теобромин и фенилетиламин.
Ефектите му са особено изразени, когато се консумира самостоятелно, без добавена захар, промишлена обработка или под формата на торти, барчета и кремове.
Допълнителни препоръки за здрав мозък
В допълнение към „чудотворния десерт“, професорът препоръчва и други здравословни навици, които допринасят за запазването на мозъчните функции:
150 мл червено вино на ден, поради антиоксидантните и защитни свойства на вино
до 3 чаши кафе на ден, което може да подобри концентрацията и да намали риска от невродегенеративни заболявания
редовната физическа активност, четенето, честите разговори и упражненията за памет, като ключови съюзници на умствената жизненост.
Професор д-р Леон Данайла, на 92-годишна възраст, е живото доказателство, че балансираният начин на живот и здравословните навици могат значително да допринесат за поддържане на умствената яснота.














