Торта Сирано

вход през zajenata.bg
Торта Сирано
admin
Добавена от: admin
28991
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За шоколадовия блат:
125 гр. брашно
125 гр. кристална захар
5 яйца
20 гр. какао на прах
Ванилия – на вкус

За шоколадовия мус с ром:
225 гр. шоколад
300 мл гъста сметана
30 мл ром
3 белтъка
110 гр. светъл царевичен сироп (може да замените с течен мед)

За сиропа:
220 гр. вода
150 гр. кристална захар
30 гр. ром
 

Първо пригответе сиропа, като възварите водата със захарта за 2 минути. Оставете да се охлади, но не добавяйте все още рома. Продължете с приготвяне на шоколадовия блат: Загрейте фурната на 180C и смесете брашното с ванилията и какаото. Разбийте яйцата със захарта на високи обороти, докато побелеят и образуват дебели вълнички по повърхността. Смесете внимателно брашнената смес в разбитите яйца, с помощта на шпатула, за да хомогенизирате сухите и мокрите съставки – но внимавайте да не разбивате прекалено много, за да не спадне обемът. Покрийте дъното на форма за печене с диаметър 20 см. с хартия за печене, прехвърлете вътре тестото и печете за около 27 минути, след което оставете блатът да се охлади. Нарежете го на 3-5 слоя, в зависимост от дебелината. Оставете настрана и продължете с разтопяването на шоколада на водна баня. Междувременно оставете царевичния сироп да заври в малък тиган и едновременно с това разбийте белтъците на гъст сняг. След като станат на пяна, но не твърди, излейте вътре горещия сироп на струйка, като продължавате да разбивате на високи обороти. Когато белтъченият крем се стегне и охлади, прекратете разбиването, прехвърлете го в отделна купа и разбийте сметаната с рома на висока скорост, докато образува меки връхчета. Когато шоколадът е разтопен напълно и е охладен до умерена температура (хладък), го смесете с белтъчния сняг с бързи и внимателни движения, така че да се смеси с белтъците преди да се втвърди. Най-накрая добавете вътре и разбитата сметана и използвайте получения крем веднага за пълнежа на тортата.
Сглобяване на тортата: намажете всеки блат щедро със сиропа, като между блатовете нанасяте от шоколадовия мус. Използвайте пръстен с големината на блатовете, така че кремът да не може да изтече, преди да се втвърди достатъчно. Оставете тортата на хладно място за една нощ (8-10 часа). Отстранете пръстена и поръсете отгоре с какао на прах. Украсете по желание – с трюфели, бял или черен шоколад, кокос и пр.
 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft