Трюфели от ябълков пай

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Сладки
Трюфели от ябълков пай
Трюфели от ябълков пай
admin
Добавена от: admin
9970
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За: 20-24 трюфела

1 порция блат с кафяво масло (рецептата по-долу)

1 порция плънка за ябълков пай (рецептата по-долу)

1 порция сироп с ябълков сайдер (рецептата по-долу)

1 порция трохи за пай (рецептата по-долу)

225-335 гр. бял шоколад - натрошен

 

За блата с кафяво масло:

40 гр. (2 с.л.) кафяво масло (Beurre noisette – масло, загрято до степен, в която започне да покафенява)

55 гр. обикновено масло (4 с.л., 1/2 пакетче)

250 гр. захар (1 1/4 чаши)

60 гр. светла кафява захар (1/4 чаша, добре натъпкана)

3 яйца

110 гр. пълномаслено прясно мляко (1/2 чаша)

65 гр. олио от гроздово семе (1/3 чаша)

2 гр. екстракт ванилия (1/2 ч.л.)

185 гр. брашно за сладкиши (1 1/2 чаши)

4 гр. бакпулвер (1 ч.л.)

4 гр. сол (1 ч.л.)

 

За сиропа с ябълков сайдер:

(Получава се 1/4 чаша)

55 гр. ябълков сайдер (1/4 чаша)

5 гр. светла кафява захар (1 ч.л., добре напълнена)

0.25 гр. канела на прах (щипка)

 

За трохите за пай:

240 гр. брашно (1 1/2 чаши)

18 гр. захар (2 с.л.)

3 гр. сол (3/4 ч.л.)

115 гр. масло, разтопено (8 с.л., 1 пакетче)

20 гр. вода (1 1/2 с.л.)

 

За плънката на пая:

1 лимон

300 гр. ябълки (Грани Смит или подобни, 2 средно големи ябълки)

14 гр. масло (1 с.л.)

150 гр. светла кафява захар (2/3 чаша, плътно напълнена)

1 гр. смляна канела (1/2 ч.л.)

1 гр. сол (1/4 ч.л.)

За трюфелите: 

Натрошете изстиналия блат в голяма купа. Прибавете половината от ябълковата плънка и половината сироп от сайдер. С ръце объркайте всичко добре. Прибавете още от продуктите, ако сместа ви се струва сухичка. От нея оформете между дланите си малки топки /трюфели/ с леко навлажнени ръце.

Разтопете белия шоколад и го сложете в плитка купа. С лъжица потопете всяка топка от сместа в шоколада и потупайте по стените на купата, за да се отцеди шоколадът. След това я оваляйте в трохите пай, докато се покрие добре от всички страни. Поставете готовите топки в хладилник за поне 5 минути, за да стегне напълно шоколадът. Трюфелите могат да се съхраняват в херметически затворен съд за около седмица в хладилник.

За блата с кафяво масло:

Загрейте фурната на 175 градуса.

За да приготвите кафяво масло, сложете 2 с.л. масло в съд за микровълнова и покрийте с подходяща купа. Пуснете в микровълновата за 3-5 минути. Маслото ще кипи, докато покафенява. Проверете маслото и ако не е достатъчно покафеняло, пуснете за още малко време – на интервали от по 1 минута. Докато се охлажда маслото, бъркайте периодично, за да се поемат карамелизираните частици масло. Охладете напълно.

Смесете двата вида масло и двата вида захар в купата на миксера и с приставката-лопатка ги разбийте на крем на умерена скорост за 2-3 минути. Оберете стените на купата, добавете яйцата и бъркайте на умерена скорост още 2-3 минути. Оберете стените на купата още веднъж.

На струйка прибавете млякото, олиото и ванилията, все още бъркайки с лопатката на бавна скорост. Увеличете скоростта до умерено-висока и бъркайте 5-6 минути или докато сместа добие бял цвят, удвои обема си и напълно се хомогенизира.

Биейки на много ниска скорост прибавете брашното и солта. Бъркайте 45-60 секунди, колкото тестото да се хомогенизира и да поеме всички по-твърди частици. Оберете стените на купата. Бъркайте на ниска скорост още 45 секудни, за да се махнат излишните бучки.

Намазнете подходяща тавичка и я покрийте с хартия за печене. С шпатула разпределете кексовата смес на равен слой в тавата. Печете 30-35 минути. Блатът ще се надигне и бухне, удвоявайки обема си. На 30-тата минута внимателно натиснете с пръст ръба на кекса: трябва да е еластичен и да възвърне формата си, а центърът не трябва да се „клати”. Оставете блата във фурната още 3-5 минути, ако не отговаря на горните критерии.

Извадете блата от фурната и охладете върху решетка или в хладилника. Охладеният блат може да се съхранява в хладилник, увит в прозрачно фолио, до 5 дни.

За сиропа от ябълков сайдер:

Разбийте всички съставки в малка купа, докато захарта се разтвори напълно.

За трохите за пая:

Загрейте фурната на 175 градуса.

Смесете брашното, захарта и солта в купата на миксера и с приставката-лопатка бийте на бавна скорост, докато се смесят напълно. Прибавете маслото и водата и продължете да биете на ниска скорост, докато сместа започне да се събира на малки трохи.

Разпределете трохите върху тавичка, покрита с хартия за печене. Печете 25 минути, като ги разделяте на няколко пъти по време на печенето.Трохите трябва да станат златисто-кафяви и все още леко влажни на пипане; ще се втвърдят и изсъхнат, докато изстиват.

Оставете ги да се охладят напълно. Могат да  се съхраняват в херметически съд за 1 седмица на стайна температура или до 1 месец в хладилник.

За ябълковата плънка на пая:

Напълнете средно голяма купа наполовина със студена вода. Изстискайте лимона вътре и махнете евентуалните семки. Обелете ябълките и нарежете на малки парченца. Прехвърлете ги в лимонената вода, за да не потъмнеят. Щом сте готови, отцедете ябълките и ги смесете с останалите продукти в дълбок тиган или тенджерка. Бавно оставете сместа да заври на умерен огън, като бъркате с лъжица, докато се загрява, а ябълките започнат да пускат сока си. Намалете огъня и оставете да къкри леко за 3-5 минути. Внимавайте да не преварите ябълките, за да се превърнат в ябълков сос. С блендер или кухненски робот смелете ябълките на пулсации, за да се получи едро пюре. Прехвърлете го в подходящ съд и оставете в хладилника да се охлади. Щом изстине напълно, плънката може да се съхранява в херметически съд до 1 седмица; не замразявайте!

 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft