Турски комат - вкусно хлебче с праз

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Тестени изделия
Турски комат - вкусно хлебче с праз
Турски комат - вкусно хлебче с праз
admin
Добавена от: admin
8024
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За плънката:
2 стръка праз
100 мл олио
1 чаена лъжичка Вегета
За тестото:
1 кг брашно
450-500 мл хладка вода
1 кубче прясна мая
1 чаена лъжичка фина сол
1/2 чаена лъжичка захар
За покритие и поръсване:
около 300 мл олио

Рецептата е стара и традиционна за Турция. 
Тестото се замесва по стандартен начин. 
Брашното се пресява, маята се разтрошава. Добавят се хладка вода и солта. Замесва се средно меко тесто. 
Оставя се да втаса, а след като удвои обема си, се премесва и разделя на 8 топки. 
Топките се подреждат в две редици по 4 топки. 
Всяка топка се разточва, след което се маже с олио. 
Така една върху друга се подреждат 3 кори, като четвъртата не се маже с мазнина. По същия начин се постъпва и с другите четири кори. 

От първите четири кори се разтегля (разточва) една голяма кора. 
С точилката се правят успоредни вдлъбнатини (като на снимката), а след това и напречно, в противоположната посока. 

Това се прави, за да се разделят добре корите и да поемат добре от мазнината. 
После кората се обръща от другата страна и пак се разточва. 
Разточената кора се разпределя в тавата. 
Трябва да е по-голяма от тавата и да виси отвън няколко сантиметра. 
Кората се напръсква с олио. 
След това върху нея се нанася плънката (нарязания и запържен леко с подправките праз). 
Останалите 4 кори също се обработват по подобен начин и получената голяма кора се постила върху плънката. 
С помощта на точилката кората се нагъва, така че да се събере в тавата. 
Където се съединяват двата слоя кори, висящите краища на долната кора се увиват навътре и се оформя нещо като венец по ръбовете на тавата. 
Оставя се да втаса около 30 минути, ако е топло, ако не, се оставя малко повече. 
Пече се в предварително загрята фурна, докато се зачерви добре. 
След това се изважда от фурната, поръсва се леко с вода и олио и пак се връща обратно да престои в изключена фурна още 5 минути. 
Готовият комат се покрива с чиста кърпа и се оставя да постои извън фурната и да се задуши добре, преди да се поднесе.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft