В турската традиция тази напитка се нарича още „напитка на дълголетието“. Смята се, че медът, богат на естествени захари като фруктоза и глюкоза, допринася за по-добра функция на черния дроб, докато лимонът се свързва с повишаване на имунитета.
Ако някога сте пътували до Турция, може би сте забелязали техния специален навик, свързан с ритуала на пиене на кафе.
В турската традиция тази напитка се нарича още „напитка на дълголетието“. Смята се, че медът, богат на естествени захари като фруктоза и глюкоза, допринася за по-добра функция на черния дроб, докато лимонът се свързва с повишаване на имунитета и регулиране на кръвното налягане. Именно заради тези свойства мнозина го смятат за своеобразен еликсир.
Важно е обаче да се подчертае, че подобни напитки имат предимно културно и традиционно значение, а не лечебно. Експертите предупреждават, че не бива да се злоупотребява с тях, особено от хора, склонни към алергии, защото дори естествените съставки могат да причинят нежелани реакции.
Приготвянето е просто: кафето се приготвя по обичайния начин и когато се охлади малко, се добавят чаена лъжичка мед и няколко капки лимон. В турската култура то обикновено се консумира веднъж седмично, като част от обичай, а не като заместител на лекарство или терапия.