Утре е Петковден – голям български празник! Вижте какво не се прави на този свят ден
На 14 октомври , Православната църква почита Света Параскева – Света Петка Търновска , една от най-обичаните светици в българските земи. Празникът, известен като Зимен Петковден , отбелязва прехода от есента към зимата и поставя символичната граница между активната земеделска работа и времето за покой и подготовка за студените месеци.
В българската народна традиция този ден е дълбоко почитан и изпълнен с мистични вярвания и обреди, наследени от древни земеделски култове.
Какво символизира Петковден
Празникът се свързва с края на селскостопанския труд – прибирането на реколтата и последната сеитба. В народните вярвания се казва:
„На Петковден ралото да ти е под стрехата“ ,
т.е. всички земеделски дейности трябва да са приключили, защото зимата чука на вратата.
От този ден започват годежите и сватбите , защото се вярва, че Света Петка благославя новите семейства и дарява плодородие.
Какво не се прави на Петковден
-
Жените не трябва да работят с вълна, ножици или куки за плетене , защото според вярването това може да навреди на добитъка – да „се оплетат чревцата на агънцата“.
-
Вълната и ножиците се връзват с червен конец , за да се „запечата устата на вълка“ и да се пази стадото.
-
Не се шият и не се носят нови дрехи, ушити между Петковден и Димитровден, защото се вярва, че който го направи, може да се разболее или дори да „се превърне във вампир“ след смъртта си.
-
Жените, които нарушат тези забрани, според народните предания могат да бъдат посетени от самата Света Петка – под образа на змия или възрастна жена , която ги наказва.
Поверия и знаци за времето
На Петковден хората внимателно наблюдавали природата:
-
Ако грее слънце и листата още не са окапали , зимата ще бъде дълга и тежка .
-
Ако овцете се скупчват на едно място , очаква се снежна и студена зима .
Обреди и традиции
В навечерието на празника се прави Петковденска задушница – отдава се почит на покойните, раздават се подковки, варено жито, ориз, грозде и диня.
На самия ден семействата приготвят родови курбани , обредни хлябове и празнична трапеза.
Най-големият хляб – наречен „Света Петка“ – се поставя върху мъжка риза, чаша вино и паничка със сол . Къщата се ръси със светена вода, а цялото семейство три пъти се покланя пред хляба, след което най-възрастната жена благославя всички и раздава парченца.
Какво трябва да има на трапезата
На този свят ден на масата задължително се слага:
Магическите дни след Петковден
Периодът между Петковден и Димитровден (26 октомври) се счита за сакрален и опасен . Народът го нарича „вълче“ или „вампирско погано“ – време, когато границата между световете е тънка и по земята бродят отвъдни същества. Именно затова в някои краища се спазва обичаят „ полезване “ – първият човек, който прекрачи прага на дома на Петковден, определя здравето и късмета на къщата за цялата година.
Кой празнува имен ден
На Петковден празнуват всички, носещи името на светицата и нейните производни:
Параскева, Петка, Петко, Пенчо, Петкан, Пеньо, Пенко, Паруш, Петричка, Петрана, Кева.
Народът вярва:
Ако почетеш Света Петка с чисто сърце и трапеза, ще имаш здраве, плодородие и мир в дома си през цялата година.