Безглутенова диета за една седмица

вход през zajenata.bg
119607

Храни без глутен

Ако сме решили да спазваме безглутенова диета – за отслабване, поради мода или други причини извън непоносимостта към глутен, ще трябва да се откажем на първо място от всички тестени изкушения – питки, баници, кифлички, кроасани и т.н.

Ето кои са храните, които не съдържат глутен и спокойно можем да консумираме при цьолиакия:

Ядки – за предпочитане сурови, тъй като при изпичането и овкусяването им често се използва пшеничено брашно. Хапвайте на воля бадеми, лешници, фъстъци, като не забравяте, че все пак това е калорична храна. Чудесен вариант са кестените, както и производни с брашно от кестени (zdrave.bg).
Ориз – добро решение, особено що се касае до кафявия ориз. Според експертите всъщност всякакъв ориз е безопасен откъм съдържание на глутен.
Царевица – цялото  зърно е безопасно, но много често в брашното има глутенови примеси. Същото се отнася и за любими лакомства като царевичните пръчици, които съвсем не са само царевични.
Бобови култури – добри са при диетите без глутен, ако състоянието на стомашно-чревния тракт позволява консумацията им. Боб, грах, леща и нахут са позволени, при условие че са приготвени по класически рецепти, без добавени овкусители и брашнени запръжки.
Екзотични храни – макар да са чужди на традиционната кухня, те не са непознати днес и не е трудно да бъдат набавени.  Става дума за елда, чия, амарант, както и за по-редките маниока, тапиока, сладки картофи ям (ямс).  Наблягайте и на просото – забравете предубеждението си, че това е храна за папагалчета.
Картофи – консумирайте смело под всякаква форма. Вършат работа също картофено нишесте и картофено брашно.

Месо, риба и яйца, мляко и млечни продукти, плодове и зеленчуци – пресни, сушени и замразени, растителни мазнини.

Важно е да се отбележи, че търговската мрежа предлага тестени изделия с намалено съдържание на глутен или безглутенови храни – макарони, бисквити, хляб. Тази характеристика трябва да е означена на опаковката с надпис и/или специален знак, зачеркнат житен клас (dietbg.com).

Всъщност проблемът на диетите без глутен е несъответствието между надписа на опаковката и съдържанието вътре. Не рискувайте например с кофичка плодово кисело мляко, защото много често то не е нито плодово, нито мляко. Сред необявените му ингредиенти положително има пшеничено нишесте и консерванти, а това за човека с цьолиакия едва ли е бонус.

Не стъпвайте в китайски ресторант, където сладко-киселият сос е сгъстен с брашно, а панираните хапки също наполовина са „глутенизирани“ с брашнено-яйчена каша.

Пармска шунка, филе „Елена“, мортадела, бекон…ех! Деликатеси като тези наистина са изкушение, но е по-добре да ги забравим.

1
2 3 4 5
Още от "Здравни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft