Цяла пълнена кисела зелка

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Ястия с месо
Цяла пълнена кисела зелка
Цяла пълнена кисела зелка
admin
Добавена от: admin
27911
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

1 бр. кисела зелка
1 глава лук
100 г сланина или бекон
2-3 с.л. олио или мас
1/3 ч.ч. ориз
600-700 г кайма
сол
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. смлян кимион
1 ч.л. червен пипер
няколко маслини по желание

Ситно нарязаните лук и сланина се запържват в олиото. Добавя се оризът и се запържва до стъклено. Залива се с 1/3 ч.ч. топла вода, похлупва се и се оставя на слаб огън, докато оризът поеме течността. Прибавя се каймата и се бърка, докато месото побелее. Овкусява се с подправките.
Зелката се издълбава откъм кочана така, че да остане околовръст пласт от 2 см. Пълни се със сместа, покрива се със зелев лист. Зелката се увива с конец. Поставя се във висока тенджера върху ситно нарязано зеле (може да се покрие с тънки филийки пушена сланина или бекон) и се сипва чаша вода и чаша зелев сок. Вари се на тих огън.
Поднася се цяла (конците се махат) с нарязана туршия. При сервиране се реже на резени.
Вместо с кайма, тази рецепта може да се изпълни с нарязано обезкостено пилешко месо, позапържено с малко пушени гърди, глава лук и 2-3 с.л. ориз. Подправя се с няколко клонки ситно нарязан розмарин, черен пипер и вегета. 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft