Шарена патладжан-салата за зимата: Лете я затварям, зиме отварям и хапваме до насита! Няма по-вкусна:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Шарена патладжан-салата за зимата: Лете я затварям, зиме отварям и хапваме до насита! Няма по-вкусна:
Шарена патладжан-салата за зимата: Лете я затварям, зиме отварям и хапваме до насита! Няма...
2263
Източник: За Жената
Шарена патладжан-салата за зимата: Лете я затварям, зиме отварям и хапваме до насита! Няма по-вкусна:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Подгответе се за зимата с тази проста, но невероятно вкусна рецепта за Шарена патладжан-салата , вдъхновена от корейската кухня.

Тази салата, известна в оригинал като кадича, е перфектно допълнение към вашата трапеза през студените месеци, с балансиран вкус на сладко, солено и пикантно.

Следвайте тази изпитана рецепта и запазете лятото в буркан. Ето какво ви е необходимо:

Шарена патладжан-салата (кадича)

Продукти:

  • 3 кг патладжани
  • 1,5 кг чушки (сладки или люти, по желание)
  • 1 кг домати
  • 6-7 скилидки чесън
  • 300-400 мл растително масло
  • 3 супени лъжици сол (2 за осоляване, 1 за подправка)
  • 3 супени лъжици захар
  • 5 супени лъжици соев сос
  • 0,5 супена лъжица смлян черен пипер

Приготвяне:

1.

Нарежете патладжаните на средно дебели ленти. Първо ги нарежете на ленти с дебелина от 0,5 до 1 см, а след това на дълги ленти по дължина.

Поръсете ги с 2 супени лъжици сол, разбъркайте добре и ги оставете да престоят 10-15 минути, за да се отърват от горчивината и излишния сок.

патладжани в сол

Снимка: YouTube

2. Нарежете чушките (сладки или смес от сладки и люти, в зависимост от вашия вкус) на лентички с подобна дебелина като патладжаните.

3. Настържете доматите на едро ренде или ги нарежете на малки кубчета.

4. След 10-15 минути разтрийте добре патладжаните, за да отстраните горчивината и семките. След това ги изплакнете под студена течаща вода, докато семките изчезнат. Отцедете ги добре, за да отстраните излишната вода.

шарени зеленчуци в тиган

Снимка: YouTube

5. Загрейте 300 мл растително масло в дълбок тиган. Добавете доматеното пюре и 3 супени лъжици захар. Опитайте доматите – ако не са достатъчно сладки, добавете още малко захар, за да постигнете балансиран вкус. Варете пюрето 10 минути на среден огън, като разбърквате от време на време.

6. Добавете отцедените патладжани в тигана и гответе 10 минути, като разбърквате от време на време, докато омекнат.

7. Добавете сладките чушки и продължете да пържите, докато и чушките, и патладжаните омекнат напълно.

патладжан салата

Снимка: YouTube

8. Към края добавете лютите чушки (ако използвате), 1 супена лъжица сол, 0,5 супена лъжица смлян черен пипер и 5 супени лъжици соев сос.

Разбъркайте добре и гответе още 5 минути, като разбърквате от време на време. Опитайте и коригирайте вкуса с допълнително сол или соев сос, ако е необходимо.

9. Настържете чесъна на ситно ренде или го прекарайте през преса за чесън, след което го добавете към сместа. Разбъркайте и гответе още 1-2 минути на слаб огън.

10. Пригответе чисти буркани, предварително измити с препарат и изплакнати с вряла вода. Докато сместа е още топла, внимателно я изсипете в бурканите, като натискате добре, за да ги напълните без въздушни мехурчета.

корейска салата с патладжани

Снимка: YouTube

11. Затворете бурканите и ги обърнете с дъното нагоре, за да проверите дали са херметически затворени. Покрийте ги с одеяло или дебели кърпи и ги оставете да се охладят за 2-3 дни.

12. След охлаждане, съхранявайте бурканите в изба или хладилник.

Тази „кадича“ е идеална за зимните дни, а богатият ѝ вкус ще зарадва всички любители на пикантна храна. Пригответе по-голямо количество - няма да съжалявате! 

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft