Ябълков пай

вход през zajenata.bg
Ябълков пай
admin
Добавена от: admin
26359
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

500 г брашно
50 г бутертесто
50 г линцерово тесто
50 г конфитюр от кайсии
1–2 щипки канела
100 мл бяло вино
50 г краве масло
100 г захар
150 г стафиди
1 1/2 кг ябълки
1 яйце
60 мл прясно мляко
10 г бакпулвер (1 ч. л.)
190 г пудра захар
250 г краве масло
1 яйце за намазване 

Маслото се загрява в голяма тенджера заедно със захарта и се оставя да се карамелизира.

Маслото и пудрата захар за линцеровото тесто се разбиват в кухненски робот на бавни обороти. Прибавят се пресятото брашно и бакпулвера, разбърква се, докато маслото поеме брашното и се счупва яйцето. Разбърква се, налива се прясното мляко и се бърка, докато стане хомогенна смес.

Тестото се меси с ръце върху набрашнен плот, оставя се да стегне в хладилник около 30 минути, след което се разточва върху набрашнен плот. Изрязва се във форма на кръг и се слага в предварително намазнена и набрашнена тава така, че да се покрият и стените.

Ябълките се обелват, режат се на едри кубчета и се изсипват в леко покафенелия карамел. Ябълките се похлупват и се задушават 10 минути.

Налива се виното и се поръсва с канелата и стафидите. Разбърква се с дървена лъжица и се задушава под капак 15 минути. След това ябълките се прецеждат, охлаждат се и се разпределят върху линцер тестото.

Паят може да се приготви и с лист бутертесто: отрязват се 2 кръга, единият се поставя в тава и в средата му се слага от плънката. Ивицата отстрани, върху която няма ябълки, се намазва с вода и всичко се покрива с другия тестен кръг. Краищата се притискат добре и върху тестото се правят разрези. 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft