Лесен и бърз ябълков пай

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Десерти
Ябълков пай с ванилов крем
279912
Ябълков пай с ванилов крем

Ябълков пай с ванилов крем

За масленото тесто:

240 гр. брашно

120 гр. масло (маргарин)

3 с.л. студена вода

2 с.л. захар

голяма щипка сол

 

Брашното се пресява, разбърква се със захарта и солта. Маслото се нарязва на малки парченца и с ръце бързо-бързо се размесва с брашното до получаването на трохи. Към края се добавят трите лъжици вода и се оформя топка, която се прибира в хладилника. В това време приготвяме плодовата плънка.

За убийствения конфитюр от ябълки:

4 големи, зрели ябълки
сокът от един лимон
1 ч.ч. захар
голяма шепа стафиди
2 с.л. метакса
1/3 ч.л. канела
1 с.л. сладко от портокалови кори (ако нямате, сменете с кандирани портокалови или лимонови кори)

 

Ябълките се обелват и почистват, нарязват се на кубчета и заедно с лимоновия сок, захарта и стафидите се слагат да врят:
Разбърква се отвреме навреме, но не непрекъснато. Като се посгъсти, а ябълките омекнат, се добавят алкохолът, портокаловите кори и канелата. Оставя се да ври още малко. Готовият конфитюр има толкова фин вкус, толкова е приятен на консистенция и аромат, че дори да не направите пая, непременно си направете няколко бурканчета от него за палачинки!
 

За млечния крем:

400 мл. прясно мляко
2 с.л. брашно
1 с.л. грис
2 яйца
5 с.л. захар
ванилия

Яйцата, захарта, брашното, грисът и ванилията се разбъркват добре с малко от млякото. Другото мляко се слага да заври. Когато това стане, врялото мляко се прибавя на тънка струйка към яйчено-брашнената смес и всичко се слага на слаб огън до появата на първия мехур. Бърка се непрестанно с тел на ръка:

Тестото се изважда от хладилника и се разделя на 2. Едната половина се разточва на кора с диаметър 22 см и се постила на дъното на форма със същия диаметър. Другата половина се разделя на две части, като едната е по-голяма и с нея се облича стената на формата, а другата трябва да остане за украса отгоре. 

С маслено тесто се работи изключително лесно, така че това упражнение не е сложна задача. Тестото се надупчва с вилица и формата се слага в сгорещена на 190-200 градуса фурна за 10 минути.
Изважда се и на дъното се изсипва всичкият крем:

Заравнява се и отгоре се изсипва цялото сладко от ябълки: Oстаналото тесто се разточва, нарязва се на тънки ленти и се прави решетката на пая. На мен не ми се получи особено добре и си признавам, че само заради картинките в книжките за Франклин направих решетка. По-добре щеше да бъде тестото да се настърже на едро ренде и да се поръси върху сладкиша. А още по-добре би било да се поръси с орехи.
Пече се на 190-200 градуса до леко порозовяване на краищата:

По-добре е да се изчака да изстине малко и тогава да се нареже, за да стоят парчетата стабилни, макар опитите да показват, че и горещият пай се реже прилично и се яде бързо.

Получи се десерт с много завършен и балансиран вкус, който е вкусен и топъл, и студен, а конфитюрът от ябълки сам по себе си е истинска находка и със сигурност ще сваря няколко буркачета за зимата.

1 2 3 4
5
6 7 8 9
Още от "Десерти"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft