Лесен и бърз ябълков пай

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Десерти
Ябълков пай със солен карамел
280141

Ябълков пай със солен карамел

Необходими продукти:

за тестото:

400 г брашно ( за поръсване)
220 г краве масло (студено)
50 г кафява захар „Мусквадо“
2 яйца

 

за плънката:

4 зелени ябълки
1/2 ч. л. канела
1/4 ч. л. сух джинджифил
40 г захар
30 г стафиди
2 с. л. галета
за соления карамелен сос:
170 г захар
100 мл животинска сметана
90 г краве масло
1 ч. л. морска сол

 

Начин на приготвяне:

1. Тестото се приготвя като брашното и маслото се претриват с пръсти, докато се получат трохи. 
2. Добавят се захарта и яйцата, и се разбърква.
3. Тестото се оформя на топка, покрива се с прозрачно фолио и се оставя в хладилник, за да стегне.
4. Захарта за соса се карамелизира и щом придобие желания цвят, към нея се налива сметаната. 
5. Когато карамелът се разтвори и сосът се сгъсти, се прибавя солта, леко счукана в хаванче.
6. Съдът се дърпа от котлона и се добавя маслото. Разбърква се и се оставя да се охлади.
7. Ябълките за плънката се обелват, нарязват се на кубчета и се овкусяват с канелата, джинджифила и захарта. Добавят се стафидите и галетата, и се разбърква.
8. Студеното тесто се разточва върху набрашнен плот на кора, с която се покриват дъното и стените на форма за тарт с подвижно дъно (с диаметър 22 см). 
9. Излишното тесто се изрязва, разточва се на кора и се слага в хладилник.
10. Плънката се сипва във формата върху тестената кора и се заравнява.
11. Върху нея се налива сосът.
12. От останалото тесто с помощта на форма се изрязват звезди, с които се покрива плънката. По желание паят може да се намаже с жълтък и да се поръси със захар.
13. Пече се около 40 минути в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се и се поднася.

1 2 3
4
5 6 7 8 9
Още от "Десерти"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft