Ябълков сладкиш за Ивановден
Като десерт към менюто на Ивановден можете да приготвите СЛАДКИШ С ЯБЪЛКИ . Предлагаме ви една универсална рецепта, която се изпълнява в много области на България през зимния сезон. Тогава на трапезата на българина присъстват ябълките, събрани през есента. Те могат да бъдат изсушени, консервирани в компот или конфитюр или пресни, запазени в тъмно и хладно помещение, каквото има във всеки български дом.
Необходими продукти
6 яйца,
1 чаена чаша захар,
2 чаени чаши брашно,
1 пакетче бакпулвер,
1 ванилия,
1\2 чаена лъжичка сода,
7-8 ябълки.
Приготовление Разбийте жълтъците на яйцата и захарта.
Почистете, обелете и нарежете на кубчета ябълките.
Към разбитата захар прибавете 2 супени лъжици вода. Прибавете също така брашното и ябълките.
Печете в началото на силна фурна. След като тестото започне да се зачервява, намалете фурната.
Разбийте белтъците на яйцата на сняг заедно с три супени лъжици кристална захар, настъргана лимонова кора и една щипка бакпулвер за аромат. С получения крем от белтъците намажете ябълковия сладкиш. Запечете за 1-2 минути в добре затоплената фурна и сервирайте сладкиша нарязан на ромбове.