 
                
            
	100 гр. ориз
	400 мл. прясно мляко
	1 прахче ванилия
	щипка сол
	20 гр. пудра захар
	125 гр. плодове от сладко /череши, сини сливи и пр./
	2 с.л. сладко от портокалови корички
	2 с.л. мармалад от кайсии
	1 резен пресен ананас
	4 с.л. вишновка
	200 гр. заквасена сметана
	20 гр. желатин
	1 с.л. олио за намазване на формата
	За крема:
	300 мл. прясно мляко
	5 жълтъка
	150 гр. пудра захар
	прахче ванилия 
	За карамела:
	60 гр. захар на бучки
	20 гр. краве масло
	Оризът се сварява с млякото и ванилията на слаб огън – около 40 минути. Плодовете от сладкото се нарязват на дребни парчета и се омесват с вишновката, другите сладка, мармалада и 1 с.л. пудра захар. Оставят се да престоят, докато се свари оризът. Към вече сварения и поизстинал ориз се прибавя сместа от сладка, вишновка и мармалад и се разбърква внимателно с вилица.
	Желатинът се накисва според инструкцията на пакетчето в студена вода и се оставя да набъбне.
	Приготвяне на крема: 6 жълтъка се разбиват с пудрата захар до побеляване, прибавят се на малки порции при постоянно бъркане горещото мляко, ванилията и накиснатият желатин. Слага се на слаб огън и се бърка до сгъстяване – около 30-35 мин. Когато почти изстине, към крема се прибавя оризовата смес и разбитата сметана.
	Форма с диаметър 18 см. и височина 8-9 см. се намазва добре с лъжичка олио. С помощта на лъжица във формата се прехвърля сместа. Формата се удря леко отдолу, за да се уплътни добре, покрива се с намаслен лист готварска хартия и се оставя за 6-7 часа в хладилник, докато стегне. Преди сервиране тортата се обръща и залива с карамелизирана захар (приготвена от захарта на бучки и маслото). 


 
                                
                             
                                 
                                 
                                 
                                
 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                








