Ах, колко са пухкави: кифлички-душички

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Тестени изделия
Ах, колко са пухкави: кифлички-душички
Ах, колко са пухкави: кифлички-душички
admin
Добавена от: admin
35198
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

½ л кисело мляко

1 кубче мая

2 чаени лъжички захар

1 кг брашно

1 бакпулвер

2 супени лъжици сол

3 яйца

150 мл олио

2 маргарина (250 гр.) за намазване на тестото

2 жълтъка за намазване на кифличките

сусам

Меки, пухкави и топли - просто се топят в устата. Ароматни и вкусни, ще се разграбят за секунди! А ето как се приготвят:

1. Киселото мляко се загрява на котлона на слабата температура (така че пръст, потопен в него, да може да се изтърпи). След известно време от киселото мляко ще започне да се утаява суроватката и да изглежда като пресечено. Когато това се случи, млякото се сваля от огъня и хубаво се обърква заедно с маята и две супени лъжици захар.

Оставя се да шупне.

2. Междувременно 1 кг брашно се смесва с един бакпулвер и две супени лъжици сол, в средата му се прави кладенче и се добавят три яйца, след което постепенно се налива маята с киселото мляко.

Замесва се тестото, като постепенно се доливат 150 мл олио.

Трябва много добре да се измеси, така че да бъде напълно гладко. Не се притеснявайте, ако ви се струва малко по-меко - така крайният резултат ще бъде по-меки и пухкави кифлички.

Когато тестото е измесено, се оставя да почине, увито в одеяло или на топло място, покрито с кърпа.

3. Щом тестото втаса, се разделя на две части и се повтаря следната процедура:

Едната половина се разточва на колкото се може по-тънък правоъгълник, но не трябва да се разкъсва. Намазва се с половината размекнат маргарин (125 гр). Намазаната кора се навива на руло по дължина. Покрива се с кърпа и се оставя да почине около 15 минути.

Отново се развива до първоначалната форма на правоъгълник и се маже с останалата част от първия (125 гр.) размекнат маргарин (може да го оставите предварително на стайна температура), но този път се навива на руло по ширина. За да не бъде много дебело рулото, може предварително да разрежете развитата кора наполовина и да получите две рула.

4. След това от рулото с чинийка за кафе се режат триъгълни кифлички на зиг-заг (като на снимката). Може да режете и с нож, но тъй като тестото е меко, за да не се разтяга и да не се разваля формата му, по-лесно е с чинийка от чаша за кафе.

кифлички-душички

Триъгълничетата се нареждат в намаслена тава, покрита с хартия за печене, намазват се с 2 жълтъка и се поръсват със сусам.

Оставят  се да постоят още 15 минути преди печенето. Пекат се на 200 градуса до зачервяване.

Докато се пече първата тава, се приготвят останалите кифлички.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft