Как се приготвя италианско песто

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Кулинарни съвети
Какво означава песто и от къде произхожда
64153

Какво означава песто и от къде произхожда

Песто (на италиански Pesto, от pestato, pestare — стриване, смачкване) е популярен сос от италианската кухня, произведен на основата на зехтин, босилек и сирене.

Счита се, че произхожда от Северна Италия, от района на Лигурия, основно от Генуа. Известен е още от времето на Римската империя, но първите писмени сведения са от 1865 година. Що се отнася до първата публикувана рецепта, то тя е датирана през 1946 г.
Класическата рецепта от Лигурия се приготвя с помощта на мраморен или дървен хаван (чукало) и включва босилек, набран в околностите на Генуа, готварска сол, семена от пиния (дърво от семейство Борови), чесън, зехтин (extra virgin) и сирене пекорино. В някои от класическите рецепти вместо семена от пиния се използва орех или кашу, а сиренето може да бъде пармезан или грана падано.

1
2 3 4 5
Вкусни рецепти
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft