Кулинарната употреба и състав на Рокфора
Най-известното синьо сирене в света е наслада за небцето и сетивата . Може да добавите настърган Рокфор към всички свои любими ястия, за да им придадете интересен и апетитен вкус и аромат.
Интересна идея е да си направите шишчета от пресни плодове, между които добавяте и малки парченца Рокфор. Ароматът на грозде, круши и смокини отлично пасва на това миризливо сирене. Освен това може да вложите малко Рокфор и в различни сосове, дресинги за салата, а не забравяйте да добавите и малко ядки, за да завършите кулинарната магия.
Що се отнася до напитките, Рокфор е чудесна комбинация с червени вина с плътно тяло, както и сладки бели вина. Често се консумира с десертни вина от района на Сотерн-Франция, Токай-Унгария и т.н., както и с по-ароматни вина от сорта Мускат.