Ако искаме да имаме здраво сърце, трябва да спазваме някои основни правила

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Ако искаме да имаме здраво сърце, трябва да спазваме някои основни правила
2320
Източник: actualno.com
Ако искаме да имаме здраво сърце, трябва да спазваме някои основни правила

Д-р Ралица Чавдарова е кардиолог. Тя е от онези хора, които не остават незабелязани.

Присъствието й обаче не е натрапчиво. Излъчва увереност, мекота и сияние. Тези и още много човешки и професионални качества правят посещението в нейния кабинет няколко идеи по-приятно от обикновено. Основната причина за това се крие в нейния професионализъм. А пътят е дълъг. Той започва от Варна, където е израснала и завършила Висше медицинско образование.

Д-р Чавдарова, разкажете ни повече за началото на вашия професионален път.

Още като ученичка проявих силен интерес към естествените науки и по-точно към биологията. Признателна ще съм завинаги за това на моята невероятна учителка по биология в основното училище г-жа Дамянова. Тя запали интереса ми към тази необятна наука за живата природа и ме насочи към пътя на медицината. Завършила съм Математическа гимназия, паралелка биология във Варна, след което Медицински Университет Варна. Дипломирах се през 1994 година заедно с 224 студенти. Бях първенец на випуска и ми беше предложено да избера къде да започна работа. Аз, разбира се, избрах Клиниката по кардиология в сегашната УМБАЛ "Света Марина" във Варна, защото кардиологията още от четвърти курс беше моя страст и влечение. През 1999 година защитих специалност Вътрешни болести.

После обаче, става нещо доста необичайно, защото освен в медицината се влюбвате и в екзотична Япония.
Да, така е! Тази страна остана завинаги в сърцето ми. От 2000 до 2002 година преминах следдипломна квалификация в Медицински Университет - Каназава,

Япония. Срещата ми с тази невероятна страна беше и ползотворна и невероятно въздействаща върху мен. Предмет на моята работа там беше диабетната кардиомиопатия- нарушенията, които настъпват в сърцето при захарен диабет. Под ръководството на проф. Хироши Ямамото и проф. Ясухико Ямамото написах статия, която впоследствие беше публикувана в медицинското списание Journal of Mollecular and Cellular Cardiology. След завръщането ми от Япония през 2003 година придобих специалност "Кардиология".

Как продължи професионалният Ви път, след като се върнахте в Българя?

Работила съм в кардиологичните отделения на УМБАЛ "Св. Марина"- Варна, МБАЛ Бургас, УМБАЛ "Дева Мария" и в МЦ "Св. София" Бургас. От 2010 година имам частна кардиологична практика. Разполагам с всички необходими апарати за неинвазивна диагностика и лечение на сърдечно-съдовите заболявания.

Имам договор и със Здравната каса, за да мога да помагам на голям кръг от пациенти.

Защо сърцето стана обект на Вашия живот?

Благодаря за този чудесен въпрос! Сърцето винаги ми е било интересно. Това е анатомичен орган, който движи жизнената сила в тялото - кръвта. В същото време е магия, без която не можем да живеем, символ на нашата душевност и чувственост, предмет на много проучвания, песни, романи, поеми, стихове. Защо и кое кара сърцето да работи? Коя е тази невидима сила, която създава електрическия импулс, подтикващ сърдечните клетки към съкращение? Много вече е доказано, но и много не се знае. Ето тази магия на сърцето винаги ме е очаровала.

Какво да даваме на нашите сърца, за да получаваме положителна ответна реакция?

За съжаление, по-често взимаме от сърцето, отколкото да даваме. Товарим го, преяждайки и препивайки, подлагаме го на стрес, не мислим за него, и когато то се обади, крещейки за помощ, в много случаи пак не му обръщаме внимание. Трябва да се вслушваме внимателно в сърцето си- то никога няма да ни излъже и подведе. Какво да му дадем, за да получим положителен отклик? Внимание, вслушване в неговите сигнали, здравословно хранене и ползотворен двигателен режим, както и отстраняване на факторите, които му вредят - тютюнопушене, прекомерна употреба на алкохол и други.
Ако трябва да подредите приоритетите, които всеки човек трябва да спазва, за да има здраво сърце, как бихте го направили?  

Да започнем с правилното хранене и спортът.

Това са категорично най-добрите приятели на сърцето. Здравословното хранене критично намалява риска от сърдечно-съдови заболявания като артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, инфаркт на миокарда. Същото се отнася и за спорта, когато е разумен и дозиран.

Много са важни профилактичните прегледи.

Аз препоръчвам профилактичните прегледи да са веднъж годишно, но при установени сериозни сърдечни заболявания, като исхемична болест на сърцето, сърдечна недостатъчност, клапни пороци и други, интервалите да са по-кратки - на 3 или 6 месеца, в зависимост от състоянието на пациента.

Значение има и наследствеността.

Фамилната обремененост е много важен, за съжаление, некоригируем сърдечно-съдов рисков фактор. Тя е налице при повечето сърдечно-съдови заболявания. Особено важно е значението на наследствеността при артериалната хипертония. Повечето хора се удивляват откъде се е появило повишеното кръвно налягане, при условие че имат правилно хранене, не пушат, не пият, спортуват. В тези случаи причината е в наследствеността - тя, заедно с външни фактори (например хроничен стрес), може да отключи начало на хипертония.

Емоциите - дали положителни, дали отрицателни, имат силно отражение върху сърцето, защото те са вид стрес за организма. Техният непосредствен ефект е свързан с учестяване на сърдечната дейност, повишаване на кръвното налягане, може да доведат до аритмии, до гръдна болка, бодежи в сърдечната област, чувство на задух. Възможно е силна емоция даже да провокира миокарден инфаркт.

Добре ли е да казваме често "обичам те", на хората около нас и на сърцето си, защото това също е емоция?

Определено мисля, че насочвайки положителна енергия към хората около нас или към своето тяло, неминуемо ще получим положителна ответна реакция. Аз съм учила традиционна медицина и твърдо вярвам в нея, свойствата на медикаментите  и в научните доказателства, но също вярвам и че ние, хората на науката, не знаем много неща за природата и човешкото тяло. Затова, нека се стараем да бъдем по-добри, по-положително настроени към околния свят и да даваме от себе си повече, за да се чувстваме добре, обичани и ценени.

Д-р Ралица Чавдарова продължава своето професионално и личностно развитие. Въпреки нелеката професия, тя има усмивка и грижа за всеки пациент.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft