Дамски каприз е името на този уникален сладкиш, който моментално попада в графата "бабини" десерти. Навремето много често се приготвяше за всякакви празнични поводи, но и за всеки ден.
Както и да е, ако си спомняте този сладкиш с разкошна хрупкава коричка и ароматно сладко, вероятно някоя сръчна баба ви го е приготвяла и вероятно това е бил любимият ви сладкиш. Ето какво ви е необходимо, за да си го направите сами:
Дамски каприз
Продукти:
За кората:
- 4 жълтъка
- 4 супени лъжици захар
- 80 г (половин чаша) свинска мас/размекнато масло/олио
- 100 мл (половин чаша) мляко
- 200 грама брашно
- 1 пълна чаена лъжичка бакпулвер
- 1 пълна чаена лъжичка настъргана лимонова кора
За крема:
- 4 белтъка
- 1 супена лъжица лимонов сок
- 8 супени лъжици захар
И още:
- 400 г кайсиево сладко
- 80 г смлени орехи
Приготвяне:
Пресейте брашното и го смесете с бакпулвера. Отделете белтъците от жълтъците и ги сложете в дълбока купа. В друга дълбока купа разбийте жълтъците с маслото и захарта до получаване на пяна, след което добавете млякото, настърганата лимонова кора и няколко супени лъжици брашно, след което разбъркайте.
Добавете останалото брашно и разбъркайте. Ще получите гъсто, леко лепкаво тесто , но не е нужно да добавяте повече брашно, за да не стане кората жилава.
Постелете тавата за печене с хартия за печене. Моята форма е с размер 26 см, може да бъде по-голяма, но никога по-малка, за да не е кората твърде висока, защото ще се надигне още малко по време на печене.
Изсипете тестото във формата, върху хартия за печене, разпределете го с мокра лъжица и го загладете хубаво. Сложете във фурната на най-горната решетка да се пече 10 минути на 180 градуса, само докато се образува коричка.
През това време затоплете кайсиевото сладко, ако е гъсто, за да се намаже по-лесно върху кората. Разбийте белтъците до твърда сняг, като постепенно добавяте лимонов сок и захар.
Разбийте за около 5 минути на най-висока скорост. Снегът трябва да е твърд и да не пада от купата, когато се преобърне.
Снимка: YouTube
Извадете полуизпечената кора, намажете я със сладкото, поръсете с повече от половината смлени орехи и след това нанесете сместа от белтъците, като я разпределяте навсякъде, на малки порции, не наведнъж.
Защото в противен случай, при намазване, смлените ядки биха „повдигнали“ сладкото. Така че, нанесете снега равномерно и след това използвайте лъжица, за да направите малки, повърхностни върхове отгоре, за да получите "разхвърлян" вид. След това поръсете с останалите смлени ядки.
Намалете температурата на печене на 120 градуса (моята фурна е доста силна, с вентилатор, но можете да регулирате според вашата фурна) и върнете сладкиша да се допече, тоест оставете го бавно да съхне още 20-30 минути.
Готов е, когато снегът и орехите станат златисти. Оставете Дамският каприз да се охлади в отворена фурна. Може да се сервира топъл, така е дори по-вкусен, или да се изчака да изстине, реже се по-добре.
Снимка: YouTube
Това е един от онези прости, евтини ежедневни сладкиши, за които вероятно винаги имате всички съставки у дома.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!