Разберете кои храни повишават най-много холестерола ви и увеличават риска от сърдечни заболявания. Експертите предупреждават за трансмазнини, червено месо, бързо хранене, газирани напитки и други.
Холестеролът е мастно вещество, от което тялото ни се нуждае, но излишъкът му може да доведе до сериозни здравословни проблеми - предимно сърдечни и кръвни заболявания.
По-долу представяме преглед на 7 храни, които лекарите и експертите посочват като най-проблемни, когато става въпрос за холестерол.
Снимка: Shutterstock
1. Храни, богати на трансмазнини
Трансмазнините са сред най-големите врагове на сърцето и кръвоносните съдове . Те се намират в маргарини, пържени понички, бисквити и индустриални сладкиши. Те повишават нивото на лошия LDL холестерол и същевременно понижават добрия HDL, което значително нарушава баланса в организма.
2. Наситени мазнини от червено месо и млечни продукти
Маслото, пълномасленото мляко, мазните сирена, червеното месо, както и кокосовото и палмовото масло съдържат големи количества наситени мазнини. Прекомерният им прием повишава LDL холестерола и може да допринесе за образуването на атеросклеротични плаки.
Снимка: Shutterstock
3. Хлебни изделия и бързо хранене
Тестени изделия, бутер тесто, пица, понички и пържени бързи храни обикновено се приготвят с трансмазнини и наситени мазнини. Честата консумация на такива ястия пряко влияе върху растежа на холестерола и увеличава риска от сърдечни заболявания.
4. Захар и рафинирани въглехидрати
Сладките напитки, газираните напитки, белият хляб и тестените изделия са богати на прости въглехидрати. Приемът им стимулира черния дроб да произвежда повече триглицериди и холестерол.
Снимка: Shutterstock
5. Газирани напитки и алкохол
Прекомерната консумация на газирани напитки и алкохол може значително да влоши липидния статус. Големите количества захар и алкохол увеличават синтеза на холестерол в черния дроб и допринасят за затлъстяването.
6. Домашно (нефилтрирано) кафе
Въпреки че кафето има своите ползи, методът на приготвяне може да повлияе на холестерола. Нефилтрираното кафе, като турското или домашното кафе, съдържа повече дитерпени - съединения, които повишават нивата на LDL холестерола.
7. Яйчни жълтъци - предпазливост при хора с висок холестерол
Яйцата са здравословни и богати на протеини, но умерен прием на жълтъци се препоръчва за хора, които вече имат висок холестерол.
Как да понижим холестерола
Д-р Тамара Гойкович, медицински биохимик, ни предлага трикове, въз основа на които можем да намалим холестерола:
- 1 супена лъжица зехтин всяка сутрин на гладно
- Яжте повече пресни плодове и зеленчуци, отколкото тези, които са били термично обработени,
- Използвайте повече филтърно кафе вместо домашно приготвено или някакво друго кафе
- Ходете поне половин час всеки ден, за да увеличите HDL - добрия холестерол
- Проверявайте нивото на холестерола си всеки път в една и съща лаборатория
Храни, които могат да помогнат
- Чесън
- Боб
- Орехи
- Ябълки
- Целина