Голям празник е днес-13 любими имена празнуват, извършват се специални ритуали за здравето на децата

вход през zajenata.bg
За Жената
Събития
Голям празник е днес-13 любими имена празнуват, извършват се специални ритуали за здравето на децата
1416
Голям празник е днес-13 любими имена празнуват, извършват се специални ритуали за здравето на децата

На 17 януари Православната църква почита паметта на св. преподобни Антоний Велики.

Антоний се родил в Среден Египет около 251 година в семейство на заможни, но благочестиви родители.

Когато бил 20-годишен младеж, той останал само със богатството си и неговата сестра. Чул глас небесен, който му казал да раздаде всичките си богатства и да се отдаде на отшелничество. Така и на правил. Заживял в една изсечена в скалите египетска гробница, където го посетили най-различни изкушения.

Антоний се борил срещу тях и дори с дни не ял и не пиел вода, за да стане още по-силен срещу тях. Живял дълги години в пълно усамотение, но постигнал душевен мир и станал отец на много монаси.

Много хора прииждали при него и слушали мъдрите му слова. Според много легенди в една нощ всевъзможни гадини и зверове – змии, скорпиони, лъвове, вълци, мечки и бикове нападнали Антоний и му нанесли жестоки рани. Но тогава светецът бил озарен от ярка светлина и раните му били излекувани.

Антоний Велики вършел много добри дела и доживял до 105-годишна възраст и се смята, че е един от първите пустинни отци. Завещал да го погребат тайно, за да не узнаят хората за неговия гроб.

Народните вярвания и поверия

Според народните вярвания на Антоновден жените не бива да предат, да шият и да варят боб, леща, за да не се разболеят децата от шарка. За празника всеки трябва да си направи медени питки или медени сладки. В българския фолклорен календар Антоновден е познат и като Лелинден. Този ден е бил посветен на предпазването от заразни болести. 

Правела се е питка, намазана с мед, която се е раздавала на децата. Задължително едно парче се е качвало на тавана и се е наричало за лелята. Друга легенда разказва, че имало двама братя близнаци Антон и Атанас, които изобретили ковашките клещи. Затова имените им дни се честват един след друг и на тези дни празнуват всички ковачи, железари и ножари.

Произходът на името Антон идва от гръцката дума (анто), което значи цвете. Според някои автори името Антон е добило популярност благодарение на древноримското име Антоний, което пък означава (влизащ в бой).

На 17 януари празнуват имен ден и всички хора, носещи имената Анко, Антон, Андон, Антоан, Антония, Антонина, Антоанета, Тончо, Тоня, Дончо, Донко, Дона, Донка.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft