Грис-сладкиш с ябълки и орехи - вкус, който трудно може да се забрави! Десертът в момента е хит в кулинарните форуми в Интернет, защото се приготвя изключително бързо и лесно, а може да ви отсрами и пред най-драгите гости. Ето какво ви трябва за рецептата:
Грис сладкиш с ябълки и орехи
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ (измерени с чаша от 250 ml):
- 2 яйца,
- ½ – 1 чаша захар, на вкус
- ½ чаша олио (125 мл)
- 1 чаша (250 мл) кисело мляко
- 1 чаша (около 240 г) грис
- 5 г бакпулвер или сода бикарбонат
- 4 бр.
За заливката:
- 1 чаша мляко (250 мл)
- 100 гр. шоколад
- ½ чаша захар, може и по-малко
- 50 гр. масло или маргарин
- 3 ч. л. какао
Приготвяне:
1. В дълбока купа смесете смлените ядки, гриса, бакпулвера и какаото. Яйцата се разбиват със захарта до гъстота, след което постепенно се добавят олиото, след това киселото мляко и накрая сухите съставки. Разбийте на ниска скорост.
2. Към сместа добавете настъргани ябълки, смесени с ванилия и канела. Сместа се изсипва в намаслена и набрашнена средно голяма форма, след което се пече 40 минути в загрята на 200 градуса фурна.
Снимка: YouTube
3. Надупчете изпечения блат и го залейте с горещия сос (оставете всички съставки да заврат, 1 минута).
Снимка: YouTube
След 5 минути го нарежете и оставете да изстине.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!
Снимка: YouTube