 
                
            
	За основата:
	250 гр брашно
	щипка сол
	125 гр масло
	2-3 с.л. ледено студена вода
	За чийзкейка:
	малко стопено масло
	по 50 гр. кафяв и бял шоколад, настърган и изстуден, за декорация
	150 гр тъмен шоколад, около 70 % какао, накълцан
	750 пълномаслено крема сирене, със стайна температура
	250 гр фина захар
	1 ч.л. ванилова есенция
	2 големи яйца
	подходяща форма с подвижно дъно с диаметър 23 см
	Пресейте брашното и солта в голяма купа. Прибавете маслото и с помоща на ножове започнете да "кълцате" сместта докато се получат трохи. Прибавете 2-3 лъжици вода и омесете леко, за да получите тесто. След това преместете тестото върху набрашнена повърхност и леко омесете. Оформете топка, леко я притиснете надолу. Увийте в прозрачно домакинско фолио и оставете за поне 30 минути в хладилника преди да го разточите.
	Изсипете бисквитената основа в тавичката, притиснете леко като същевременно разпределите равномерно. Печете в предварително загрята на 180°С градуса фурна за 15 минути. Извадете и отново леко притиснете към дъното. Оставете да изстине напълно.
	Намалете температурата във фурната на 160°С градуса.
	Когато основата изстине напълно, леко намазнете страните на формата с малко разтопено масло и оставете да се изстуди докато маслото се стегне. Шоколада смесете с 50 мл вода и сложете на водна баня, докато се разтопи. Трябва да разбърквате от време на време. Когато е гладък и разтопен, оставете на топло.
	Смесете сиренето и захарта и разбийте с миксер или дървена лъжица до кремообразна и мека смес. Смесете яйцата и ванилията в отделна купа и разбъркайте добре. Прибавете към сиренето и леко разбъркайте до еднородна смес, без да прекалявате с разбиването. Изсипете 250 мл от сместа в кана, а останалото изсипете върху основата.
	Прибавете топлия и разтопен шоколад към сместа в каната и разбъркайте. Изсипете получената тъмна смес зигзагообразно или на спирала върху чийзкейка. С дръжката да дървена лъжица или шиш направете красиви шарки.
	Печете за 20-25 минути, или докато леко се надигне по краищата, а в средата е още доста мек. Внимателно извадете да изстива в тавата върху решетка. Леко минете около краищата с остър нож, за да ги освободите. Оставете да изстива бавно на топло, а после да се изстуди в хладилника поне за 3 часа. Преди да сервирате, украсете кейка с шоколадовите стружки. 


 
                                
                             
                                 
                                 
                                 
                                
 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                








