Домашен шипков мармалад: Не пропускам година да го направя! Ароматен, вкусен, подходящ за всякакви сладкиши:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Домашен шипков мармалад: Не пропускам година да го направя! Ароматен, вкусен, подходящ за всякакви сладкиши:
Домашен шипков мармалад: Не пропускам година да го направя! Ароматен, вкусен, подходящ за...
300
Източник: За Жената
Домашен шипков мармалад: Не пропускам година да го направя! Ароматен, вкусен, подходящ за всякакви сладкиши:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Това е най-вкусният мармалад, който правя всяка година. Наистина, този мармалад изисква работа и не е толкова лесен, колкото другите, но крайният резултат е фантастичен.

Правя го от години, така че от опит научих най-лесния начин да пасирам сварените плодове.

Това количество шипки е достатъчно за 8 буркана от 700 мл. Ето какво ви е необходимо за фантастично вкусния Домашен шипков мармалад по изпитана рецепта:

Домашен шипков мармалад

Продукти:

  • 8 кг шипки
  • 3 кг захар

Приготвяне: 

За този вкусен мармалад използвам блендер, който имам от години и служи и за пасиране на плодове и домати. Използвам и цедка, за да прецедя сместа след пасиране през блендера.

Измийте шипките, отстранете черните „шапки“ и „опашки“, сложете ги в тенджера и добавете вода, така че да е на 5 см над плодовете. Варете 2 часа, като добавете вода, така че винаги да е на 5 см над плодовете.

Свалете тенджерата от котлона и веднага извадете сварените плодове малко по малко, заедно с част от водата, в която са се варили, и ги намачкайте с преса за картофи (от вида, използван за приготвяне на картофено пюре). Ще получите каша, която след това трябва да пасирате.

Поставете блендера върху купата, добавете пулпата от шипки малко по малко и пасирайте. Когато пасирате цялото количество, ще получите течност с "иглички", която трябва да отстраните.

Поставете част от пасираната смес в пластмасова цедка и разбъркайте в кръг с голяма лъжица, така че течността да премине, а игличките да останат върху цедката.

шипков мармалад

Снимка: Pinterest

Всеки път, когато прпецеждате част от сместа, измивайте цедката, след което добавете друга порция от сместа и повторете процеса. Когато прецедите цялото количество през цедката, повторете процеса още веднъж, за да се уверите, че няма останали иглички.

Второто прецеждане е много по-бързо. Правете всичко това, докато сместа е топла, тъй като е по-лесно да се пасира и прецеди.

шипков мармалад

Снимка: Pinterest

От 8 кг плодове получих 5 литра пасирана смес. Сложете сместа в по-широк съд (готви се по-бързо), добавете 3 кг захар и гответе на силен огън, като бъркате непрекъснато, за 45 минути. Измийте бурканите, дръжте ги в предварително загрята фурна на 100 градуса за 30 минути, за да ги стерилизирате.

Приберете сварения мармалад, докато е още топъл, в топлите буркани, затворете ги и ги обърнете с дъното нагоре.

буркани шипков мармалад

Снимка: Pinterest

Оставете ги така за 15 минути и след това ги върнете в първоначалното им състояние, покрийте ги с чаршаф или одеяло и ги оставете да се охладят.

рецепта шипков мармалад

Снимка: Pinterest

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft