От климатика взе да се носи една неприятна миризма. Оказа се, че лесно мога да го чистя и сама.

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
За Дома
От климатика взе да се носи една неприятна миризма. Оказа се, че лесно мога да го чистя и сама.
2285
От климатика взе да се носи една неприятна миризма. Оказа се, че лесно мога да го чистя и сама.

Почистването на климатика е задължителна и не толкова сложна процедура. Ако забележите неприятна миризма при работа е време да го направите веднага. Ние ви казваме как да го направите сами без специалисти.

Преди активна употреба през летния сезон се препоръчва старателно да почистите филтрите на домашния климатик. Това трябва да се прави редовно, не само за най-добрата работа на самото устройство, но и за превантивни цели, така че микроорганизмите да не се натрупват върху работните повърхности. 

Не направихте ли превенция през пролетта? Не е късно! Особено ако забележите неприятна миризма, когато го включите. По правило е лесно да почистите климатика със собствените си ръце - понякога дори не е необходим инструмент. 

Инспекция 

Преди почистване със сигурност трябва да изгасите климатика от контакта

Дизайнът на климатика може да бъде различен. Но достъпът до филтрите винаги е един и същ: те са под капака, който може да бъде на панти или ключалки. Можете да проверите в инструкциите какво и къде да издърпате. Много рядко капакът се закрепва с винтове - тогава, разбира се, ви е необходима отвертка. 

Самите филтри са с бяла или сива пластмасова мрежа в пластмасова рамка. Ако отдавна не сте почиствали климатика, обърнете внимание, че те могат да бъдат много мръсни. При отстраняване на праха най-вероятно той ще падне надолу, така че няма да навреди, за да защити диваните, маси и всичко, което се намира до вътрешното тяло.

Филтрите също щракват на мястото си. Обикновено е достатъчно да ги издърпате или повдигнете, за да ги извадите от тялото. Ако видите два фрагмента от мрежата, не забравяйте кой е бил отдясно и кой отляво - понякога те не са взаимозаменяеми. 

Изплакване на филтри

Извадете филтрите от държачите на корпуса, почистете ги внимателно с мека четка от двете страни и след това изплакнете със сапун и вода. Поставете филтрите да се източат и изсъхнат в мивката.

Не търкайте силно решетката: можете да я повредите. В нея няма мазнини или други трудно отстраними отлагания, така че всичко трябва да се получи без допълнителни усилия. 

Не изсушавайте филтрите по ускорен начин:  Решетката може да се изкриви. 

Почистване на радиатора на климатика

Основната опасност се крие в радиаторната част на климатика. Именно там се натрупва голямо количество не само най-малкият прах, но и бактерии, които се размножават добре на топло и влажно място. За да почистите входната решетка от прах, използвайте тясната дюза на прахосмукачка. Обикновена четка, като правило, е безпомощна тук. Ако няма такава дюза, можете да опитате да се вакуумирате с „маркуча“. 

 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft