Ето как можете да получите пари от държавата, ако детето ви не е прието в градина

вход през zajenata.bg
За Жената
Родители
Аз пораснах
Ето как можете да получите пари от държавата, ако детето ви не е прието в градина
2262
Ето как можете да получите пари от държавата, ако детето ви не е прието в градина

На заседанието си днес правителството ще гласува общините да получат допълнителни трансфери, за да платят компенсации на родители с деца, които не са приети в детски ясли и градини поради липса на свободни места. Средствата са за периода от 1 ноември до 31 декември 2023 година.

Поради недостига на места в държавните детски ясли и градини, на много родители се налага да търсят алтернативни варианти за предучилищно образование.

Най-често това са частни детски ясли, градини или детегледачки, които бързо могат да стопят месечния бюджет. От 2022 година държавата отпуска компенсация за децата, неприети в държавни или общински детски ясли, за да помогне до някаква степен с разходите, свързани с отглеждане, възпитание и обучение.

За какви разходи можете да получите компенсация

Разходи за заплащане на такси по договори за отглеждане, възпитание и обучение, сключени с частна детска ясла или частна детска градина с яслена група.

Как деца с един родител да получат помощи
    ‍
За да можете да се възползвате от компенсацията трябва частната ясла да е регистрирана в СРЗИ, а ако е частна детска градина с яслена група, да е лицензирана от МОН.

Това означава, че всички други организации, напр. родителски кооперативи, детски центрове не запълват условията за компенсация за момента.

Разходи за заплащане на възнаграждения по договори за отглеждане, възпитание и обучение, сключени с физически лица.

Физическото лице може да сключи договор със семействата на до 3 деца, ако е с квалификация: "медицинска сестра", "акушерка" "лекарски асистент" "фелдшер" или “предучилищна педагогика”

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft