Ако обичате боб, непременно трябва да знаете какво да направите, за да го приготвите правилно. Много хора решават да го накиснат за една нощ, но има много по-добър начин да получите пълния вкус.
Струва ли си да се яде боб?
Бобът е много здравословен продукт, който, когато е приготвен правилно, може да бъде невероятно вкусен. Както знаем обаче, човек не живее само с вкус. Също толкова важни в продуктите са хранителните вещества. Бобът е много ценен продукт и си струва да знаем неговите свойства, преди да решим да го приготвяме.
Преди всичко, бобът може да се включи в много ястия, поради своята гъвкавост и многофункционалност. Има бял боб, червен боб, зелен боб, черен боб и мунг боб. Важно е бобът да осигурява голямо количество протеин, защото на 100 г има около 21-25 г от тази съставка.
Снимка: pixabay
Освен това, съдържа и витамини, включително тези от група B, и минерали като калций, калий, желязо, магнезий, манган, цинк и сяра, които са от съществено значение за правилното функциониране на нашето тяло .
За да се получи бобът вкусен обаче, трябва да знаем как да го приготвим правилно. Оказва се, че не е нужно да го накисвате за една нощ. Опитайте този метод.
Към какво можете да добавите боб?
Белият боб много често и охотно се използва в ястия, които са част от традиционната българска кухня. Червеният боб, от друга страна, най-често се използва в ястия, приготвени в мексикански стил. Той е чудесен като добавка към супи, зеленчукови яхнии, салати, паста и много други вкусни ястия.
Много хора, преди да решат да сварят боб, решават да го накиснат във вода, обикновено за една нощ. Има обаче и друг начин да омекне бързо. Разбира се, предварителното накисване на боба не е лошо, но ако забравите да го направите, не се притеснявайте, всичко е наред. Представяме ви решение на такъв проблем.
Снимка: pixabay
Експресно приготвяне на боб
Както споменахме, не е краят на света, ако забравите да накиснете боба си, защото има просто решение на този проблем. Ето още един начин да приготвите този продукт.
Всичко, което трябва да направите, е да налеете вода в тенджера и да сварите боба в нея. След това изключете котлона и оставете боба в горещата вода за около час. След това отцедете и изплакнете добре боба, след което го върнете в тенджерата, този път с прясна вода, обогатена с половин чаена лъжичка сол. След това го варете нормално за около 30-45 минути на слаб огън, покрит.
Този метод за готвене на боб със сигурност е ефективен. Непременно го опитайте.
Споделете с нас своя опит и рецепти в коментарите!