Значението на фолиевата киселина при бременност

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Съвети за бременни
Значението на фолиевата киселина при бременност
14274

През 1926 година В.Ефремов – лекар-биолог, открива при бременните жени особен вид заболяване – макроцитна анемия. Това е период на интензивни изследвания и открития в областта на витаминологията. Ефремов предполага, и то с изключителна точност, за наличието на препарати в животинския черен дроб, които ще спомогнат за оздравителния процес.

През 1932 година Уилс – английски лекар, дълго работил в Индия, обръща внимание на факта, че някои индийски жени, пациентки с макроцитна анемия, които са със симптоми 1:1 описани от д-р Ефремов, не са могли да се излекуват с почистен екстракт от черен дроб, но тези жени са били напълно излекувани със суровия му екстракт. Така става ясно, че в самият процес на сдобиване с екстракта, при термичната обработка на черния дроб, се унищожава и важен екстрактов компонент. Много скоро този компонент е получил наименованието фактор Wiles. По-късно е преименуван на витамин „М”, а през 1941 година на 20-ти век се установява че този фактор присъства в листата на спанака и магданоза – получава друго наименование – фолиева киселина (от латински „folium”, което означава „лист”).

Много от читателите, дори и тези от тях, които са далеч от медицината и биологията, са наясно каква е ролята на нуклеиновите киселини в предаването на наследствени белези.

Сините очи на детето, които се появяват с постоянство при различни поколения в семейството;
Предразположеността към заболявания;
…, както и други отличителни характеристики – всички те са свързани със структурата и функциите на ДНК и РНК –два вида нуклеинови киселини, отговорни за съхраняването и предаването на наследствените белези.

В процеса на подготовка на биосинтеза, удвояване на нуклеиновите киселини, клетъчно деление и растеж на тъкани – важна роля играят витамините от група В и фолиевата киселина.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Още от "Съвети за бременни"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft