Извънредно от министър Ангелов! Ето какво заяви здравният министър преди малко

вход през zajenata.bg
За Жената
Любопитно
Извънредно от министър Ангелов! Ето какво заяви здравният министър преди малко
2113
Извънредно от министър Ангелов! Ето какво заяви здравният министър преди малко

Току що приехме националния план за ваксиниране в България. Това съобщи здравният министър проф.

Костадин Ангелов на брифинг в МС. Националният план на Република България за ваксиниране срещу к-19 е разработен съгласно заповед на здравния министър. Ползвани са указания на СЗО. Съобразен е с особеностите на българското здравеопазване, територия, инфраструктура. 

 

Планът е разработен от специалисти от министерство на здравеопазването, Изпълнителна агенция по лекарствата, БЛС, зъболекарският съюз, като и са използвани заемки от плановете на Германия, Италия и американския щат Илинойс.

Създава се Национален ваксинационен щаб с председат проф. Красимир Гигов.  По думи на министъра ваксинирането ще бъде на фазите последователно. В първата фаза влиза медицински персонал на лечебни заведения за извънболнична и болнична помощ, дентални специалисти, фармацевти и друг помощен персонал. Очакван брой от тази група - 243 600 лица, от които 30 000 лекари и 10 000 зъболекари. "Лицата са поставени под висок риск със заразяване с ковид-19.

 

Имунизирането им ще позволи да продължат да изпълняват професионалните си ангажименти", уточни той. Проф. Ангелов припомни че българите, независимо в коя група и фаза попадат, ще се ваксинират доброволно, след ясно изразено желание да направят това и ще има ясно и писмено съгласие коя ваксина да им бъде приложена.  Във втора фаза са педагогическите специалисти и персонал. В трета фаза попадат служителите на поддържането на основните функциите.

 

"Давам пример - в структурите на ВиК са в таказа критична инфраструктура. Очакван брой подлежащи - по предварително изготвени списъци. Четвърта фаза - възрастни хора на и над 65 г. и лица с хронични заболявания. Очакван брой подлежащи - 1 800 млн. лица. Фаза пета - уязвими групи от населението. Имунизацията ще се извършва по предварително изготвени списъци", каза той. По думите му регионите ще се разделят шест региона. Всеки регион ще има съответен отговорник. 

 

 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft