Здравословното хранене изисква сериозни промени в навиците, от елиминирането на бялото брашно и захарта до въвеждането на храни, богати на витамини и хранителни вещества, които осигуряват достатъчно енергия.
Освен това е необходимо тялото да свикне да има поне три хранения и да не пропуска закуската. А ако въведем и навика да ядем плодове, които намаляват глада и подобряват храносмилането, ние сме една крачка по-близо до здравословното хранене.
Много е важно плодовете да станат част от ежедневната ни диета, а бананите са един от онези плодове, които са супер здравословни и полезни като сутрешно хранене.
Въпреки че бананите понякога се наричат висококалорична храна, те все още са най-добрата храна, която можете да включите в закуската си, за да ви помогне да загубите тези излишни килограми.
Бананите са пълни с фибри, могат да облекчат симптомите на запек, а също така са пълни с калий, който ще помогне на бъбреците да елиминират твърде много вода и сол от тялото.
Тези плодове са богати както на пектин, така и на устойчиво нишесте, което може да контролира кръвната захар след хранене и да намали чувството на глад. Освен това те имат ниски стойности на гликемичен индекс, така че стойността е около 30 за зелени банани и около 60 за зрели, което означава, че няма да предизвикат скок на кръвната захар, след като ги изядете.
Това не се отнася за хора с диабет, които не трябва да ядат много узрели банани. Фибрите в бананите със сигурност ще подобрят храносмилането.
Бананите съдържат витамини А, В6, С и Е, а освен това съдържат и минерали като калий, калций, магнезий, фосфор и селен.
Имаме нужда от калций и магнезий за здрави кости и предотвратяване на безсъние. Изследванията показват, че селенът е свързан с превенцията на рак и проблеми с щитовидната жлеза. Калият е от съществено значение за функционирането както на човешките, така и на растителните и животинските клетки. „Бананите получават лоша репутация поради съдържанието на захар, но те все още са изключително добра храна, защото е естествена захар и не се добавя“, казва Шарлот Мартин, диетолог.
Плодовете и зеленчуците винаги са добър източник на антиоксиданти и бананите не са изключение. Антиоксидантите, открити в него, са свързани със защитата на здравето на сърцето и дегенеративните заболявания. Смята се, че допаминът в бананите действа като химикал, който подобрява усещането, но не преминава бариерата стомах-мозък. Той просто действа като мощен антиоксидант, вместо да променя настроението.