Имунологът от БАН, Андрей Чорбанов: Дезинфекцията в детските градини не пази от К-19

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Имунологът от БАН, Андрей Чорбанов: Дезинфекцията в детските градини не пази от К-19
1412
Източник: blitz.bg
Имунологът от БАН, Андрей Чорбанов: Дезинфекцията в детските градини не пази от К-19

Доц. Андрей Чорбанов е имунолог с дългогодишна практика и един от експертите в областта към БАН. Ето какво заяви той пред БиТиВи във връзка с епидемията от коронавирус и отварянето на детските градини :

Справихме се добре като справяне с мерки, заболеваемост и смъртност.

Като общество категорично не се справихме. "Философският въпрос е вирусът промени ли ни, или показа доста от страховете и социалните ни характеристики. Рядко се взимаха рационални решения от обществото – млади и здрави хора имаха параноичен страх, а най-рисковите групи, които бяха най-предразположени към заразяване, пък направиха точно обратното, бидейки всеки ден на улицата", уточни той.

Относно дезинфекцията в училища и детските градини, Чорбанов заяви: "Те трябва да се извършат. Полезни са, но помагат срещу хлебарки, а не срещу вируса. Вирусът не живее в ъглите на стаята и не се разпространява там. Той е особен патоген, предаващ се от човек на човек. Така и не се доказа, че се разпространява чрез повърхности, дрехи, пейки, седалки и т.н."

"Не забравяйте – градският транспорт в София не спря. Особено в час пик си имаше достатъчно хора. Хората седяха на седалките, макар и с маски. Нямаше начин да се избегне този контакт, макар и да се дезинфекцираха местата. Всички разпространения на вируса в крайна сметка бяха в доста интимен кръг. Говорим за хора, работели заедно, или семейства, или етнически малцинства, където социумът предполага много плътни контакти", добави имунологът.

Запитан дали, ако има малко дете, би го пуснал на детска градина във вторник, той каза: "Веднага! Сред децата вирус не се разпространява и това се доказа".

"Големият проблем в световен план бяха концентрираните големи групи от възрастни. Затова на Балканския полуостров ситуацията е такава - тук имаме много по-малко домове за възрастни, сравнено със Западна Европа", уточни Чорбанов. На въпрос дали ще иде на ресторант сега, той отвърна: "Мен никога не ме е било страх, тъй като чрез храната това не се разпространява, освен ако нямате много интимен контакт със сервитьора. И все пак не искам да опонирам срещу активностите, които властите полагат". 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft