Инженер от ТУ с успокояваща статистика: И при най-лошия сценарий у нас няма място за паника - ето изчисленията му:

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Инженер от ТУ с успокояваща статистика: И при най-лошия сценарий у нас няма място за паника - ето изчисленията му:
1361
Източник: pik.bg
Инженер от ТУ с успокояваща статистика: И при най-лошия сценарий у нас няма място за паника - ето изчисленията му:

До момента прочетохме и чухме какви ли не сценарии за развитието на заразата от коронавирус у нас. Не липсват и математически модели , които показват евентуалния пик на заболеваемостта и кривата, по която се движим в момента в  България.

Но докато повечето от тях всяват паника у населението, все пак има и такива, чиято цел е да внесат нотка оптимизъм и да тушират разрастващата се паника.

Главен асистен от Техническия университет публикува в интернет свой любопитен анализ и изчисли какво ще се случи в България при най-лошия сценарий с разпространението на коронавриуса у нас. Инж. Климент Ангелов прави пресмятания въз основа на смъртните случаи по месеци в страната за периода от 2000 до 2018 година, като пресмята и как би изглеждала графиката за смъртните случаи у нас, ако вземем сценария, който протича в Италия.

инж.Ангелов

Според инж. Ангелов ако вземем италианския сценарий за пример, у нас до края на май би следвало от коронавируса да починат около 2400 души. Дори и тези 2400 случая да се прибавят към средния брой на починалите за периода на разпространение на заразата, то има едва 2,5% вероятност да се прехвърли кумулативната функция на разпределенито на смъртните случаи. За последните 18 години това се е случвало веднъж - през 2015 година, когато върлува свинският грип.

Изводите, които прави инж. Ангелов след своя анализ, са следните:

1. Не се намери вариант, при който общата смъртност при развитие на заразата от вируса SARS-CoV-2 през 2020 г. в България, дори и при изключително неблагоприятния сценарий, повтарящ интензивността на тази зараза в Италия, да се намира открояващ се извън нормалното разпределение на смъртните случаи за периода на усредняване 2000–2018 г.

2. Случаи със смъртност, подобна на хипотетично разгледаната в настоящия анализ за зараза с вируса SARS-CoV-2 в България, са наблюдавани през 2003 г., 2012 г., 2015 г. и 2017 г.

3. В периода 2000–2018 г., при данните за смъртността, които са използвани за построяването на настоящите референтни нормални разпределения, не е обявявано извънредно положение в държавата и не са разглеждани и третирани като при наличие на заплаха от сериозна степен конкретните епизодични инфекциозни заболявания.

4. Отчитайки всички отразени аспекти при настоящия анализ, може да се обобщи, че вирусът CoV-2 не представлява особено голяма заплаха за България и той не притежава значително по-голям капацитет в сравнение с преминалите в периода 2000–2018 г. заразни болести.

5. Като облекчаващо обстоятелство при протичането на заразата с вируса SARS-CoV-2 в България може да се отбележи фактът, че той се разгръща в по-късните месеци (февруари–май), през които, както е видно от направения анализ, следва, че интензивността му започва да намалява.

6. Може да се очаква относително намаляване на смъртността през летните месеци, тъй като заразата с вируса SARS-CoV-2 би катализирала известно количество смъртни случаи при хора с лабилно здравословно състояние, които в противен случай биха починали в следствие на евенуалните тежки летни жеги.

7. След приключване на календарната година е целесъобразно да се направи цялостен подобен анализ за периода от цяла година, който да покаже дали има съществени отклонения на смъртността през 2020 г. спрямо някоя от другите, обхванати в настоящия анализ.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft