Какво представляват хормоните на щастието и как да повишим нивата им

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Какво представляват хормоните на щастието и как да повишим нивата им
758
Какво представляват хормоните на щастието и как да повишим нивата им

Хормоните са основно химически пратеници, които се секретират от множество жлези по цялото тяло. Всеки хормон играе уникална роля в цялостното функциониране на организма. Настроението и чувствата на всеки са силно зависими от тези хормони.

Четирите основни хормона, които са отговорни за регулирането на настроението

Допаминът

Допаминът се свързва с всички приятни усещания , памет, учене и други двигателни системи. Известен също като хормон "чувствам се добре", освобождаването на допамин в кръвта мигновено повдига настроението и кара човек да се чувства по-щастлив.

Серотонинът

Друг хормон, серотонин, не само помага за регулиране на настроението , но също така ви помага да спите, да усвоявате храна, да изучавате и поддържате добър апетит.

Окситоцин

Друго име за хормона окситоцин е "хормон на любовта" . Той играе роля в създаването на силна връзка между родителите и децата от момента на раждането. Този хормон действа и по време на прегръдки или целувки и насърчава доверието и любовта във взаимоотношенията.

Ендорфин

Ендорфинът се освобождава в кръвта, когато човек участва в възнаграждаващи дейности като ядене, пиене или упражнения. Това е естествено обезболяващо средство в тялото, което действа, когато човек срещне болка или дискомфорт.

Четири начина за засилване на производството на хормони
Връзка с природата

Скучно е да излезете навън и да си вземете чист въздух. Излагането на слънчева светлина може да насърчи отделянето както на серотонин, така и на ендорфини. Можете да слънчевите бани, джогинг, почивка на плажа, разходка на вашия домашен любимец или дори пикник на открито, за да получите част от слънчевите лъчи, от които тялото ви се нуждае.

Както се казва в старата поговорка: „Смехът е най-доброто лекарство“. Смехът наистина носи невероятни ползи за тялото. Колкото и стресиращ да е денят, най-добре е да отделите време, за да седнете със семейството или приятелите си и да се разсърдите сърдечно. Смехът задейства ендорфините и може да помогне за укрепване на връзката ви с любимите хора.

Намерете време за приятни занимания

Независимо дали става въпрос за готвене, рисуване, танци или пеене, човек винаги трябва да продължи да преследва любимото си хоби. Това, което наистина се радвате да правите, задейства освобождаването на допамин, серотонин и ендорфини, което ще ви направи по-щастливи и по-малко стресирани.

Медитацията носи със себе си няколко ползи за здравето и здравето. Помага ви да спите по-добре, както и да поддържате стрес и тревожност под контрол. Медитацията може да стимулира отделянето на ендорфини в кръвта, правейки човек по-спокоен и щастлив.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft