Какво трябва да направите на гробището на Черешова Задушница-Същността на Задушница-Как да не обидите мъртвите!

вход през zajenata.bg
За Жената
Събития
Какво трябва да направите на гробището на Черешова Задушница-Същността на Задушница-Как да не обидите мъртвите!
84177
Какво трябва да направите на гробището на Черешова Задушница-Същността на Задушница-Как да не обидите мъртвите!

Много хора знаят, че Задушница е денят на специално възпоменание на мъртвите, но не всеки знае какво да прави на гробището през този период.

Черешова Задушница в събота има интересна история, традиции и забрани. 

Тозе ден се смята за един от най-важните дни в годината за отдаване на почут към починалите ни близки. Работата е там, че този празник се свързва не само с църковните наставления, но и с много народни традиции, обичаи и вярвания.

На този ден е обичайно да се четат молитви за почивка на душите на всички кръстени християни, заминали в друг свят.

В  събота на Задушница хората отиват на църква, за да присъстват на службата и да се помолят в светия манастир. След това можете да отидете на гробището, да подредите нещата там (излезте, отървете се от плевелите, ако е необходимо, боядисайте кръстове или огради). Разрешено е да носите свежи цветя, букети от клонки.

Носенето на храна на гробовете по това време не си струва. Църквата е категорично против организацията на пиене на алкохол на гробищата. Според народните вярвания хората трябва да носят на починалия това, на което е бил любител през живота си. Духовниците обаче опровергават този обичай. Те отбелязват: мъртвите не се нуждаят от нищо, освен от чиста молитва, вяра и памет.

Същността на Задушница

Дните на специално възпоменание (родителски дни) са само седем на година. Две от тях са вселенски (месо и троица). Тези дни в църквите се провеждат специални служби - икуменически погребални служби.

Основният аспект на този ден е фактът, че на този ден е обичайно страстно да се молите за хора, които са си отишли против волята на Бог и са се самоубили. На този ден трябва да посетите гробището. Тези хора, които през този период се отвръщат от починалите си роднини, ще се сблъскат с много тъжна съдба. Мъртвите могат да бъдат „обидени“ от живите и да вземат някого при себе си.

Що се отнася до мнението на свещениците, те не считат пътуването до гробовете толкова задължително. Задължително е обаче да си спомняте за мъртвите и да четете молитвите като знак за памет за тях през този период. Хората вярват, че искрените молитви в този ден могат да помогнат на мъртвите в следващия свят.

Господ ще ги чуе и ще даде на мъртвите вечен покой.

Задушница е посветена на големия празник на Петдесетница. Петдесетницата се нарича празник, защото винаги пада на 50-ия ден след Великден. Според Светото писание апостолите в този ден са кръстени от силата на Светия Дух. След тези събития Христос не се появява пред очите на хората, нито в плът, нито във формата на дух.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft