Как да накарате орхидеята да цъфти – СЕДЕМТЕ правила на орхидеистите и не спира да цъфти през цялата година!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
За Дома
Как да накарате орхидеята да цъфти – СЕДЕМТЕ правила на орхидеистите и не спира да цъфти през цялата година!
12266
Как да накарате орхидеята да цъфти – СЕДЕМТЕ правила на орхидеистите и не спира да цъфти през цялата година!

Орхидеята е красиво, но капризно растение, което се нуждае от много деликатна грижа. За да може тя да радва окото с цъфтеж през цяла година, трябва да знаете за всички фактори, които допринасят за това и да следвате важните правила за грижата за цветята.

Не премествайте саксията

Прекомерните движения за орхидеята са стресиращи. Изобщо не харесва никакви премествания. Особено важно е да поставите растението от слънчевата страна. 

Следете внимателно корените

Корените трябва да получават достатъчно количество светлина, тъй като активно участват в процеса на фотосинтеза. Контейнерът за тяхното поставяне трябва да бъде пластмасов, прозрачен и с дупки.

Изберете правилното осветление

Слънчевата светлина е най-важният фактор за успешния цъфтеж на орхидеите. Растението трябва да получава най-малко 10 часа непрекъснато осветление през целия ден. В студения, не слънчев период на годината, за тези цели трябва да се използват специални фитолампи за растенията. Особено важно е правилното осветяване на появилите се цветоноси. Без нормална светлина може да изсъхне и пъпките ще окапят.

Проследяване на температурата

През нощта температурата трябва да е по-ниска, отколкото през деня. Тя е осигурена от природата. Такива условия позволяват на растението да цъфти. От май до септември орхидеята може да бъде поставена на отворен прозорец. Така въздухът ще регулира температурата. В прохладния сезон стаята с цветя трябва редовно да се проветрява. Но е важно да направите това, така че да няма течения, които да повлияят неблагоприятно на цветето.

Поливайте правилно

На всеки 12 дни трябва да протича процесът на поливане на растението. Именно през този период почвата изсъхва. Това позволява корените да се развиват нормално и да не изгният при излишна влага. Преди и по време на цъфтежа орхидеята се нуждае от интензивно поливане. След цъфтежа - тази фаза на грижа трябва да бъде спряна за месец.

Осигурете влага около растението

Най-подходящото ниво на влага за цветето трябва да бъде 60% или по-високо. Ако е по-ниско, тогава растението може да умре. Необходимата влажност може да се поддържа от чиния с вода, поставена близо до орхидеята. По време на отоплителния сезон, около цветето трябва да се пръска, без да се прилага в розетката на орхидеята.

Подхранвайте орхидеята

За да цъфти орхидеята, струва си да използвате торове с фосфор и калий в основата. Те имат благоприятно влияние върху растежа на пъпките и правят цветята по-здрави. Торове на базата на азот не трябва да се използват - те могат значително да инхибират развитието на растението.

Изведете орхидеята от „зона на комфорт“

Случва се да спазвате всички условия за цъфтящо растение, но то все още не иска да дава пъпки. Това може да е знак, че на орхидеите им е възможно най-комфортно и тя дава всички сили за растежа на листата. Следователно можете да промените процеса на грижа за цветето - например да намалите температурата в стаята или да я преместите на друго необичайно място.

Дай твоята оценка:
1 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft