Кардиологът проф.Начев: COVID-19 причинява опасни изменения в сърцето, заразата остава в тялото до 6-тия месец

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Кардиологът проф.Начев: COVID-19 причинява опасни изменения в сърцето, заразата остава в тялото до 6-тия месец
3670
Източник: edna.bg
Кардиологът проф.Начев: COVID-19 причинява опасни изменения в сърцето, заразата остава в тялото до 6-тия месец

Директорът на болница " Света Екатерина " и водещ сърдечен хирург, проф.Генчо Начев , коментира опасните изменения, които коронавирусът предизвиква в един от най-важните човешки органи - сърцето. Ето как коментира той протичането на заболяването и последиците от вируса :

"При нас основно идват хора със сърдечно-съдови заболявания. Вирусът директно засяга мускула на сърцето.

И което е по-важно - води до образуване на микротромби в малките съдове, които хранят мускула на сърцето. Оттам идват и усложненията. Не сме спрели да лекуваме пациенти със сърдечно-съдови заболявания, които нямат COVID-19“. Това заяви в ефира на "Неделята на NOVA"  директорът на УМБАЛ „Света Екатерина“ проф. Генчо Начев.

Той гарантира, че се прави всичко възможно да няма смесване потоците на болните със здравите пациенти. 

„Има операционна, отделена за пациенти, които са с коронавирус. Има отделна инвазивна лаборатория за COVID и други две, които са отделени да лекуват пациенти, които нямат COVID. Няма смесване на потоците", поясни Начев. 

"Коронавирусът може да отключи симптоми на друго заболяване. След 3-ия месец може да се очаква възстановяване от заразата. Тогава е добре да се направи компютърна томография на белия дроб и да се види какво е състоянието на организма. Заразата може да остане в организма и до 6-ия месец", поясни професорът. По думите му много специалисти препоръчват да се направи и ядрено-магнитен резонанс на сърцето. 

Проф. Начев смята още, че не трябва да се разчита на съвестта на хората, а да има възможно най-строг контрол и наказания за тези, които не спазват мерките. Но поясни, че не призовава за пълен локдаун. 

Директорът на болница "Св. Екатерина" коментира и трагичният случай в пловдивска болница. 

„Не можем да виним министъра за тези неща, това е въпрос на организация. Голяма част от болниците в страната не са под егидата на министъра. Тогава трябва да търсим вината в кмета или Общинския съвет. Това са изолирани случаи“, каза той.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft