Колю Фичето спасява Нотр Дам още преди 150 години - архивите оживяват и разказват за българската следа:

вход през zajenata.bg
За Жената
Любопитно
Колю Фичето спасява Нотр Дам още преди 150 години - архивите оживяват и разказват за българската следа:
6430
Източник: trafficnews.bg
Колю Фичето спасява Нотр Дам още преди 150 години - архивите оживяват и разказват за българската следа:

Погледите на целия свят в момента са обърнати към Париж и изгорената част на катедралата Нотр Дам - един от символите на Града на любовта. Но малцина са онези, които знаят, че преди повече от век великата катедрала е спасена не от кого да е, а от българсикя майстор-строител Колю Фичето .

Никола Иванов Фичев (1800-1881), известен повече като Колю Фичето, е замесен в една легенда, свързана с прочутата катедрала и разказана от игумена на Преображенския манастир край Велико Търново архимандрит Георги пред арх.

Николай Тулешков. Публикувана е в страниците "Българска история" и Дестинация Дряново.

Колю Фичето

Журналистът Илия Пехливанов я припомня в своя блог по повод пожара, който изпепели кулата стрела и покрива на Нотр Дам.

Историята е от времето, когато майстор Колю Фичето градял моста над река Янтра при град Бяла, сиреч около 1866 година. Тогава се разбрало, че известната катедрала „Св. Богородица“ в Париж ( Notre-Dame de Paris), построена шест столетия по-рано, била заплашена от корозия. Забелязали, че тя започнала да се руши и дори една от стените се пропукала. Мнозина видни архитекти се опитвали да спрат процеса на разрушението – без никакъв успех. Опасността ставала все по-сериозна и парижките власти трябвало да вземат мерки.

Новината достигнала и до българските земи. Управителят на Русенската област Митхад паша научил първи, а като френски възпитаник валията поддържал близки връзки с френското правителство. Без да се поколебае, той откликнал на отправения апел за помощ към него и изпратил най-добрия архитект, когото познавал – небезизвестния Колю Фичето, в чиито умения вече се бил убедил лично.

Българинът хванал първия влак за френската столица. Когато пристигнал на парижката гара, държавните посрещачи не могли да го разпознаят в навалицата. Те не предполагали, че този скромно облечен човек е прочутият български строител. Чак когато гарата опустяла съвсем и Фичето останал на нея сам, те разбрали кой всъщност е дошъл.

Майсторът настоял веднага да го заведат при катедралата, за да разгледа пукнатината в стените ѝ. Почнал своите проучвания. Не след дълго време той открил дълбока подпочвена вода, която предизвиквала корозията. Извел водата навън, каптирал я и дори изградил една малка чешмичка, от която тя да се изтича на площада. Разрушението било преодоляно, стената била възстановена.

катедралата Нотр Дам

Французите изпитали огромна благодарност към опитния български архитект и много настоявали той да остане в Париж. Нямало как да го склонят за това – чакали го на строежа на Беленския мост, заради който той бил заложил главата си пред Митхад паша. Огледал отново внимателно катедралата и след като се убедил, че опасността е отминала, поел обратно за родината си.

За спомен Фичето оставил до катедралата малката чешмичка. Някои твърдят, че от нея и до днес струи вода. 

Дай твоята оценка:
5 от 3 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft