Кръстовден е! Ето какво НЕ БИВА да ядете днес според поверието:

вход през zajenata.bg
За Жената
Събития
Кръстовден е! Ето какво НЕ БИВА да ядете днес според поверието:
3541
Кръстовден е! Ето какво НЕ БИВА да ядете днес според поверието:

Днес Православната ни църква отбелязва един от най-важните празници в началото на есента. На датата 14 септември празнуваме  Въздвижение на Светия кръст Господен , наричан от хората Кръстовден .

Според православната религия това е един от четирите дни в годината, в които се извършва поклонение. Още в древността хората са правили водосвет и свещениците са ръсели с кръстове по домовете на хората. Всички са имали желание да видят светия кръст. За да се случи това свещеникът го повдигал достатъчно високо над главата си или го „въздвижва”. Именно от там идва името на самия празник.

поклонение Кръстова гора

Според народните вярвания на този ден денят и нощта се кръстосват, което значи, че се изравняват по времетраене. Неприятната новина е, че на този ден водите в морето стават много по-студени и температурите започват да спадат.

В някои райони на страната празникът е наричан гроздоберник, тъй като това е периодът, в който започва да се обира гроздето.

На този празник задължително се спазва строг пост.

църковен празник

Не бива да се яде нищо червено като: домати, репички, ябълки, червени чушки и други. Препоръчително е на трапезата да се поднесат печена тиква, хляб, грозде и други ястия, но да са постни.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft