Лоши финнсови новини от българите в чужбина след началото на пандемията

вход през zajenata.bg
За Жената
Лоши финнсови новини от българите в чужбина след началото на пандемията
16571
Лоши финнсови новини от българите в чужбина след началото на пандемията

След избухването на пандемията - спад на парите, които cънародниците ни в чужбина пращат у нас, показват данните на Българската народна банка. Ако за първото тримесечие на миналата година сумата, коя то емигрантите са изпратили, е близо 300 милиона евро, то за първите три месеца на тази година тя е 227 милиона евро. 

Разбивката показва, че най-много средства са дошли от Германия – близо 47 млн.

евро. По-значителни суми са изпратили и българите от Съединените щати и от Испания. Но и от трите страни средствата са по-малко в сравнение с 2019-а. Децата на Валентина Коцева от 15 години живеят зад граница.

Макар и далече, подкрепят близките си финансово, най-вече за да стегнат наследствен имот в село Лютиброд: „За ремонти, тука съм правила доста ремонт, в София, където живея, когато се наложи да се купи нещо голямо, примерно хладилник, пералня, в такъв дух ми помагат, сега обаче няма да дойдат“, обяснява Валентина. Кризата с коронавируса прави по-труден живота и навън.

И Валентина вече не разчита на помощ оттам: “Да искам пари, при положение, че и те изпитват затруднения, някак си не върви, плащат им непълна заплата в някои моменти”, казва Валентина.

Така сумите изпращани у нас намаляват.  Не само заради намалелите приходи на постоянно живеещите българи зад граница, като децата на Валентина, но и заради сезонните работници.

Те бяха сред първите завърнали се в COVID-кризата. “Най-вероятно ще има още едно свиване във второто и третото тримесечие, зависи от това колко е дълбока кризата, колко са отворени границите, каква част от българите в чужбина ще загубят своите работни места“, смята Адриан Николов – ИПИ.

Освен намаляващите финансови потоци от чужбина, от началото на годината намалява и ръстът на БВП: „Най-вероятно жизненият стандарт няма да расте с темпа, с който бяхме свикнали да расте през последните 5-6 години“, обясни Николов. За най-засегнатите домакинства от кризата икономистите препоръчват да се помисли за безвъзмездна финансова помощ от държавата.
 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft