Муки и Нели Хаджийска никога няма да забравят добрината на ген. Мутафчийски, който спасил майките им

вход през zajenata.bg
За Жената
Муки и Нели Хаджийска никога няма да забравят добрината на ген. Мутафчийски, който спасил майките им
3224
Муки и Нели Хаджийска никога няма да забравят добрината на ген. Мутафчийски, който спасил майките им


Муки няма да забрави добрината на генерала към майка й

С операцията на жлъчка продължил живота й с половин година

Не коментирам пациентите си, върша си работата, казва прочутият медик

"Последната операция на Стоянка Мутафова бе в края на октомври, продължи повече от три часа. Тя я издържа и дори след нея ми каза думите, с които я запомних: "Обичам те, Муки!".

Това беше. След това изпадна в кома и трудно говореше."
Това сподели дъщерята на покойната номер едно комичка на България - Стоянка Мутафова. Операцията на актрисата прави ген. Мутафчийски, а 97-годишната театралка вече е преместена от Правителствена болница във ВМА по желание на дъщеря й.
"По-тежко лято не съм изкарвала. Сложиха стент на Стоянка, постоянно ходех при нея и съм много благодарна на ген. Мутафчийски. Докторите в болницата направиха и невъзможното майка ми да оцелее. Но Господ реши друго", тъжна и неутешима е и днес Мария Грубешлиева.
"Никога не коментирам пациентите си, върша си работата. Не съм се и старал да запомням имената им, важното е животи на спасявам", коментира най-популярното лице от екрана повече от два месеца - ген. Венцислав Мутафчийски.

Стотици са хората, които е спасил началникът на Националния оперативен щаб. "Помня, разбира се, първата си операция. Беше на испански войник. След приключването й излязох и видях над 2000 войници да чакат отвън. Искаха да разберат ще оздравее ли приятелят им. Настъпи истинска радост, след като им съобщих, че любимецът на базата е добре", спомня си Мутафчийски.
Сериозно е разтърсен обаче с втората си операция - на момче на 6 години, простреляно по погрешка в крака с калашник, докато карало колело. Имало спорен момент - дали има кръв в корема, тъй като траекторията на куршума е предполагала такава възможност. Проф. Мутафчийски казва твърдо, че детето няма кръв в корема, а това изправя на нокти испанските му колеги. След успешното приключване на операцията се оказва, че нашият генерал е прав и с това печели доверието на останалите лекари.
Друг случай, който помни генерал-майорът, е с млад мъж, чиято операция за спасяването на живота продължава цяла вечер. Именно кадърът от нея предизвика буря в социалните мрежи. Той е от 2009 г. от болничен коридор. Лекарят е приседнал на земята, капнал от умора след повече от 10 часа операция.
Днес младият човек също е лекар, не забравя генерала и често му изпраща съобщения за празници. Въпреки уменията на колегите си генералът вярва, че все пак има друга сила над човешката - Божествената. Докторът се моли на Бог, а от мисия в Афганистан, когато едва оцелява, си носи кръст, подарен от жена му. Споделя, че досега не е разказвал и за друга история в живота си.
Наложило му се е да покаже уменията си на военен лекар на 18 юли 2012 г., когато е атентатът в Сарафово. По случайност или не, тогава проф. Мутафчийски е на почивка в къщата на родителите си в Черноморец. Приятел му звъни и му казва какво се е случило, а той, без да се замисля, пали колата и тръгва към мястото на инцидента. Лекарят е първият доброволец, защото най-добре разбира как да се погрижи за взривните травми на пострадалите. Терористичният акт оставя траен белег в ума му и затова всяка година ходи на мястото, за да отдава почит на загиналите.
Спасяването на човешки животи между дъжд от куршуми вероятно не е лесна задача. Генералът има няколко мисии в чужбина - първата е в бежанския лагер в Радуша, Македония, по време на косовската криза. Лекува предимно жени, деца и старци. След това отива в Ирак и Афганистан. Преживяното в Кербала преобръща живота му на 180 градуса и остава най-кошмарният му спомен. Освен картината с ранените войници, която никога няма да забрави, в кабинета си пази и парченце от взривената цистерна.
Безценният опит, който трупа в Ирак, разгръща в дисертация, а като един типичен военен лекар пази в кабинета си и кортик. "Във военната хирургия има една категория пациенти, които са неспасяеми. Ние спазваме и една сентенция - да го оставим да умре достойно. Едно време това се е изразявало с убийството им чрез точно премерен удар между прешлените на врата. Това е върховен израз на милосърдие. Днес не ги убиваме, но им даваме достатъчно аналгетици, за да умрат в сравнителен комфорт. Такова нещо не съществува в цивилната медицина", разказва генералът.
От години Мутафчийски не може да гледа филми за война, защото съпреживява някои от ситуациите. Никога няма да забрави и изгубените си пациенти, защото "всеки човек носи душа и има сърце, а не е просто една консервна кутия, която се отваря и оперира". За това да се разсее от тези картини в главата си се грижи семейството му. Радва се на двамата си близнаци - Марк и Александър, които вече са пораснали мъже. "Всъщност освен семейството работата ми ме прави щастлив. Не съм съгласен да стоя в ъгъла и да гледам с любопитство как останалите правят чудеса. Не. Аз искам да правя чудесата", категоричен е най-добрият ни хирург генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

Нели от "Търси се": Върна майка ми към живот
"Ген. Мутафчийски спаси моята майка Галина Димитрова. Много добре го познаваме нашето семейство, личен приятел ни е. Преди десет години върна майка ми към живота.Направи й спасителна операция на жлъчката и сме му много признателни", сподели Нели Хаджийска, водеща на предаването "Търси се" по Би Ти Ви. С днешна дата Галина Димитрова, която е зооинженер от Монтана, не забравя деня на операцията и винаги изпраща думи на благодарност към популярния ни коремен хирург.
 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft