 
                
            
	за блатовете:
	4 белтъка
	1 ч. ч. фина кристална захар
	200 г кокосови стърготини
	⅓ ч. ч. пресято брашно
	за крема:
	400 г заквасена сметана
	200 г бял шоколад, нарязан на малки парчета
	1 шушулка ванилия или 1 с. л. ванилена захар
	200 мл течна сметана 35%
	за крушите:
	300 г кристална захар
	1 пръчка канела
	2 ивички лимонова кора
	1 с. л. розова вода
	1 с. л. лимонов сок
	2 ароматни твърди круши, средно големи
	100 г тъмен шоколад за украса
	100 г нарязани бадеми или орехи за гарниране
	 свежи цветя и листа за гарниране
	1 нар
	В тенджера с 500 мл вода се слагат захарта за крушите, канелата, лимоновата кора, розовата вода и лимоновият сок. Сместа се слага да заври и се бърка, докато захарта се разтвори. Крушите се обелват, половината се нарязват на кубчета, а другите се срязват на половини, отстранява се семките и се срязват като ветрило, като трябва да се запазят цели към дръжките. Пускат се да поврат на слаб огън в сиропа за 10 мин. Отстраняват се от огъня и се оставят да изстинат там. Отцеждат се добре върху салфетка.
	Белтъците се разбиват с щипка сол на сняг, добавя се постепенно захарта при непрекъснато разбиване. Брашното се смесва с кокосовите стърготини и се добавя към белтъците. Върху хартия за печене се начертават с молив 2 квадрата със страна 24 см и полученото тесто се разпределя в тях. Пекат се 20 мин. във фурна, загрята до 180° С. Охлаждат се.
	За крема заквасената сметана се смесва с шоколада и семенцата на ванилията или ванилената захар и се слага на водна баня или в микровълновата печка да се разтопи, като се разбърква на всеки 30 сек. Охлажда се и се слага в хладилника да се посгъсти.
	Течната сметана се разбива и охладеният бял шоколадов крем се прибавя към нея. Отделя се 1 ч. ч. от крема да намазване на тортата, а към останалия се добавят нарязаните отцедени круши. С този крем се слепват двата блата. Тортата се намазва отгоре и отстрани и се охлажда. Отстрани се гарнира с бадемите.
	Тъмният шоколад се разтопява на водна баня или в микровълнова фурна, охлажда се до 32° С и от него се пълнят силиконови формички или се накапват точки с различен диаметър. Може дълга 30 см лента от по-твърдо, но пластично фолио да се намаже с тънък слой шоколад. Охлаждат се.
	Тортата се украсява с шоколадовите елементи, останалите цели круши, свежите цветя и зърната от нар.


 
                                
                             
                                 
                                 
                                 
                                
 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                








