Опасни ли са Омега-3 за здравето? Учените с плашещо твърдение - истина ли е?

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Опасни ли са Омега-3 за здравето? Учените с плашещо твърдение - истина ли е?
3398
Източник: blitz.bg
Снимков материал: iStock
Опасни ли са Омега-3 за здравето? Учените с плашещо твърдение - истина ли е?

Всички знаем, че Омега-3 мастните киселини са сред най-полезните за нашето тяло и мнозина редовно приемат добавки като рибено масло например (в него се съдържат в най-голяма степен).

Сега обаче ново твърдение е на път да развенчае десетилетната слава на въпросните Омега-3 добавки. Възможно ли е те да са не полезни, а буквално опасни за нашето здраве? Ново изследване хвърли в смут научния свят: 

Омега-3 са от групата на т.нар.

полиненаситени мастни киселини, които влизат в състава на рибеното масло.

През последните десетилетия добавки с Омега-3 се препоръчват като полезни при редица състояния, но най-вече активно се пропагандират за защита от сърдечносъдови инциденти, инфаркти и инсулти. И много хора следват тази препоръка.

Омега 3 добавки

Снимка: iStock

Наскоро обаче, излезе голямо научно изследване, според което тази добавка не е толкова безобидна. Според авторите на научната разработка, приемът на биодобавки с Омега-3 не само че не е толкова полезен за здравите хора, но може и да им навреди.

При редовен прием нараства заплахата от опасни нарушения на сърдечния ритъм, по-точно предсърдно мъждене и дори инсулт. Доколко обосновани са тези изводи? Нима науката промени радикално отношението си към рибеното масло? 

В крайна сметка, е важно да научим как Омега-3 влияе на сърцето, съдовете и организма ни като цяло? Вижте позициите на авторитетни руски учени и лекари.

Те се позовават и на различни чужди и международни изследвания. Вероятно е ставало дума за това, че благодарение на Омега-3 е много ниско нивото на сърдечните заболявания при гренландските ескимоси, тъй като те се хранели ней-вече с риба. 

„Оказа се, че не всичко е толкова просто, казва проф. д-р Алексей Москалев, д.б.н. - Последващи изследвания върху плъхове не потвърждават, че добавките с Омега-3 удължават живота.

Така че тайната за по-дълъг живот на коренните жители на Гренландия вероятно е не само в рибата, а по-скоро в уникалните гени, които са се оформили за векове естествен подбор“. 

Ново мащабно изследване на основата на данни на повече от 400 000 британци показва нееднозначни ефекти от приема на Омега-3 добавки, отбелязва проф. Москалев.

„Става ясно, че при здрави хора, които приемат  рибено масло за профилактика, рискът от фибрилация на предсърдията дори се е повишил. Докато при пациентите с вече нарушена сърдечна функция препаратите с Омега-3, точно обратното, понижават вероятността от влошаване на болестта и от смърт“.

Защо се случва така?

Учените засега не знаят. Има предположения, че за този негативен ефект може би са виновни високите дози и специфичният състав на добавките.

Много от тях съдържат Омега-3 под формата на етилови естери, които се усвояват трудно и могат дори да повишат „лошия“ холестерол. Освен това в добавките може би е „неправилно“ съотношението между двата основни вида Омега-3 киселини.

Това са ейкозапентаеновата (EПK) киселина и докозахексаеновата киселина (ДГК). Излишъкът от ДГК в сравнение с ЕПК може да е неблагоприятен.

Защото прекалено високото ниво на първата неутрализира полезните ефекти от втората за сърцето. Пък и разреждащото кръвта действие на Омега-3, наред с окислителните стресове от големите дози, също е потенциален риск за сърцето на здравите хора.

Затова учените призовават да се отнасяте предпазливо към приема на такива добавки за профилактика на сърдечносъдови проблеми. 

Изследвания за влиянието на Омега-3 се водят вече не едно десетилетие. И резултатите са доста противоречиви, казва проф. д-р Филип Копилов, д.м.н., кардиолог.

Едно от обясненията за такива противоречия е в разликите в дозировката на ЕПК и ДГК (основните разновидности на Омега-3 киселините) в различни експерименти.

Например, известно сериозно изследване потвърждава положителния ефект на Омега-3 за понижаване на сърдечносъдовите рискове. Но има и нюанси: използвала се е изключително ейкозапентаеновата киселина в доста висока доза.

Това не е биодобавка, а лекарство. При това са я приемали вече сърдечноболни хора. При тях намалява рискът от усложнения – инфаркти, инсулти и смъртност поради проблеми със сърцето.

Почти веднага обаче, в изследванията се открива и втората страна на медала, която сериозно обезпокоила лекарите, продължава проф. Копилов. Изследвания показват, че на фона на приема на Омега-3 нарастват нарушенията на сърдечния ритъм, по-точно предсърдното мъждене. 

Този риск е малко по-нисък от потенциалната полза за понижаване на другите сърдечносъдови заплахи. Не бива обаче, да се подценява.

Затова сега пред учени и лекари стои предизвикателството: как да достигнат максимално понижаване на неблагоприятния страничен ефект, като се запази положителното действие.

Оказало се, че не е толкова просто. Засега виждаме, че сработват само високите дози.

И те повишават риска от предсърдно мъждене. Освен това няма ясни маркери засега, които да показват, че приемът на Омега-3 е полезен за хора, които нямат заболявания. 

Към днешна дата прием на Омега-3 от гледна точка на доказателната медицина се препоръчва на една-единствена категория пациенти: хора с хипертриглицеридемия, т.е., много високо ниво на триглицериди в кръвта.

Изследване показва положителен ефект на високи дози изчистена ейкозапентаенова киселина при хора с високо ниво на триглицериди, но като допълнение към приема на статини. Здравите хора да се въздържат от прием на биодобавки с Омега-3.

Американската кардиологична асоциация също не препоръчва добавки с  рибено масло за профилактика на сърдечни болести. Достатъчно е 1-2 пъти седмично рибено блюдо, плюс необходимото количество сън, редовни физически упражнения и намаляване на стреса. 

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft