Орторексията: новата светска болест, която дойде от звездите. Ето какво представлява:

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Орторексията: новата светска болест, която дойде от звездите. Ето какво представлява:
5216
Източник: За Жената
Снимков материал: Legion Media
Орторексията: новата светска болест, която дойде от звездите. Ето какво представлява:

Желанието за здравословен начин на живот се превръща в тревожно опасно заболяване , казва клиничният психолог Люция Сюлейманова и обяснява защо.

Да си дебел е лошо, да имаш излишни килограми е срамно, да не участваш в маратони е социално престъпление, а най-малкият намек за целулит на плажни снимки е сигурен начин да получиш много язвителни коментари. Приложенията Just for You и ProTrener трябва да станат вашите най-добри приятели.

жена красива фигура

Снимка: Getty Images

Ние сме поколение момичета перфекционисти: ако успеем да жонглираме между семейството и кариерата, без да се отказваме от нищо по пътя си, тогава в борбата за здравословен начин на живот определено ще станем лидери в надпреварата.

И най-важното е, че е невъзможно да отидете твърде далеч тук - как можете да водите прекалено здравословен начин на живот? Максимално тежък режим, спорт на ръба на възможностите, постоянен мониторинг на продуктите на принципа „здравословно/нездравословно“ – това е добре, нали? И не трябва да забравяме „да правим добро и да бъдем полезни“ на близките си, тъй като те не разбират как да живеят здравословно. Е, тези около вас, които не могат да се контролират, не заслужават нищо друго освен презрение.

ядене маруля

Снимка: Getty Images

И тук се разкрива нещо изненадващо: оказва се, че отклонението винаги е отклонение, със знак минус или знак плюс. А желанието да бъдеш здрав става напълно нездравословно, когато има панически страх от ядене на „незаконни“ храни, отвращение към „неправилни“ храни, спорт до степен на нараняване... Но в началото никой в обкръжението на въпросния човек не алармира за това, освен да го нарече почти мило „маниак“. Само че уж "перфектният" човек наистина е в плен на отклонение, което вече има официално име: орторексия - хранително разстройство, свързано с патологично желание за правилно хранене и твърде упорито придържане към здравословен начин на живот. Орторексията е призната от Гуинет Полтроу, Катрин Зита-Джоунс, Виктория Бекъм, Анджелина Джоли и Кийра Найтли. И един от основните проблеми е, че е твърде изкушаващо да си в тяхната компания.

Мога да ви кажа как да постигнете това – спортувайте поне четири часа на ден. Напълно потиснете спонтанните желания в храната - основният критерий сега става полезността, всеки продукт се тества за съответствие с принципите на здравословното хранене. Чувствайте се остро виновни, когато нарушавате правилата (дори до точката на изкуствено повръщане след парче от „грешната“ храна). Разработете система от наказания за нарушения. Твърдо разделяйте хората на „наши“ и „чужди“ и изпитвайте презрение от тези, които не са като вас. И не говорете за нищо друго.

Гуинет Полтроу

Снимка: Getty Images

Както и да е, това вече не е грижа за себе си, а знак за промяна в психиката, обсесивна фиксация, причинена от по-дълбоки причини. Може би това са изискванията на обществото и желанието да бъдеш като определена „група съмишленици“. В тази ситуация вие сте заложник на статус и социални изисквания, вашият основен страх е страхът от поражение, вашият основен „коз“ е супер постижението в здравословния начин на живот. Именно тези постижения ви се струват основното конкурентно предимство сред жените, що се отнася до подбора на тези, които отговарят на „златния стандарт“. Семейство, работа - всичко минава на заден план, участвате в състезания, но не за олимпийската купа, а за високо място в обществото.

Или може би сте човек на героизма и ежедневното преодоляване е вашето предизвикателство към себе си, дори влошаването на вашето здраве се възприема от вас като причина да се ограничите още повече. Каквито и върхове да достигнете, никога не ви е достатъчно. Това често се свързва със семеен сценарий, според който само хора, които са преодолели сериозни пречки, са достойни за уважение. Вие сте герой, ако за пореден път сте доказали силата си и във всяка трудна ситуация умишлено ще търсите най-трудния изход. 

Анджелина Джоли орторексия

Снимка: Getty Images

Също така е обичайно постоянното преодоляване на себе си да се възприема като единствената възможност да докажеш своята стойност в сравнение с другите. Подобен възглед за себе си често е придружен от така наречената телесна дисморфия - отхвърляне на тялото и невъзможност за обективна оценка. И така, в преследване на физическото съвършенство, вие посвещавате цялото си свободно време на работа върху фигурата си, задавайки си натоварванията на професионалните спортисти. Тук говорим за бигорексия - обсебваща страст към фитнеса, непрекъсната работа върху пропорциите и болезнена реакция към всичко, свързано с естетиката на тялото. Какъв е резултатът? Към „здравословна храна” се добавя и „здраво тяло”, но духът в него далеч не е здрав.

Всяка такава причина трябва да се разглежда отделно. Но първо трябва да разберете зависимостта като цяло. Проблемът е, че обществото, без да навлиза в подробности, искрено аплодира орторексика: отстрани животът на тези хора изглежда невероятно целенасочен. Те носят със себе си измервателни уреди, складират таблица с вредни съставки в главата си, отглеждат собствени зеленчуци, поставят спортни рекорди - и хората си мислят, че наблюдават уникална личност. Междувременно човек провежда опасен експеримент върху себе си и вече е много далеч от нормата. Той е искрено убеден, че контролира живота си и държи всичко под контрол. Всъщност той е роб на собствената си мания и го контролира „здрава“ страст. Той не е в състояние да спре, дори само защото напълно е загубил контакт с тялото си - не му вярва и не чува отчаяните му сигнали. Колкото по-лошо, толкова по-трудно, толкова по-голямо е изкушението за преодоляване. Също така е много страшно да признаеш грешката си: ако грешиш, тогава цялата тази битка, работа, усилия и ограничения са били напразни. Не, не, разбира се, по-добре е да затворите очи и да повярвате.

Кийра Найтли орторексия

Снимка: Getty Images

Как може да свърши това? Стомашни проблеми, тежки спортни травми, психологически сривове. И пълна раздяла с приятелите и близките. Те не са поели повишени задължения и изобщо не планират да живеят по вашите правила. В разгара на вашата правота в даден момент може дори да не забележите, че съпругът ви или най-близките ви приятели отдавна са напуснали дистанцията... Сега обаче всички се чувстват неудобно около вас - никой не иска да бъде в присъствието на човек който с целия си вид осъжда „разврата“. Да, вие самите не разполагате с много радости: ако постоянно потискате желанията и се отказвате от всичко, чувството на срам и вина за всяко нарушение на режима стават вечни спътници.

Не дай си Боже да ви хрумне, че по някакъв начин говоря против здравословния начин на живот. Правилното хранене и движението са прекрасни, важни и необходими, кой може да спори тук? Основното нещо е да не прекалявате. Ако понякога си позволявате вечер с леко сърце с чаша вино и вкусна вечеря, без да обръщате внимание на калориите, сте в рамките на нормалното. Ако вашите близки уважават вашата страст и не се страхуват за вас, тогава и аз съм спокойна за вас. Не забравяйте да се наслаждавате на живота и тогава няма да ви хрумне да се самоунищожавате в името на идеите на други хора за здравето, без значение колко привлекателни могат да изглеждат в социалните ви медии.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft