 
                
            
	макарони - 500 г прави (ригатони)
	кайма - 1 кг смес
	яйца - 3 броя белтъци
	кашкавал - 200 г настърган
	олио - 100 мл
	лук - 1 глава
	доматен сос - 500 г
	вино - 100 мл бяло
	сол
	черен пипер
	риган
	кашкавал - настърган за поръсване, може и пармезан
	брашно - 8 с.л. за Бешамел
	прясно мляко - 1 л
	яйца - 3 броя жълтъци
	масло - 6 с.л.
	сол
	индийско орехче - настъргано
	Голяма и дълбока тава се намазнява. Жълтъците се отделят от белтъците. Макароните се сваряват, но трябва да останат твърди, след което се отцеждат и се смесват с половината от настъргания кашкавал, както и белтъците. 1/2 от макароните се разстилат в тавата, като и ъглите трябва да са добре запълнени. Залива се с малко олио и се добавя запържената с лука и доматения сос кайма (подправките се слагат на вкус). Върху каймата се наръсва малко настърган пармезан или кашкавал и се слагат останалите макарони.
	Маслото се разтопява в съд с незалепващо покритие за соса Бешамел. При непрекъснато бъркане се прибавя брашното и се запържва за 30 секунди. На тънка струйка се излива млякото и бялото вино при непрекъснато бъркане и така, докато бешамелът се сгъсти. Оставя се да се охлади за 5 минути, след което се слагат жълтъците, солта и прясно настъргано индийско орехче. Сосът се бърка, докато се получи хомогенна смес. Важно е Бешамелът да е с гъстотата на крем, за да остане отгоре при печенето и да не проникне целият между пластовете. При нужда се добавя още брашно, и готовият сос се изсипва върху макароните.
	Ястието се пече в умерена фурна на 200-220 градуса за около 40-45 минути до кафевикав загар. Накрая се поръсва с настърган кашкавал и се връща във фурната за около 5 до 10 минути. 


 
                                
                             
                                 
                                 
                                 
                                
 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                








